MALIŠANIMA JE NAJBITNIJE SAČUVATI KIČMU! Fizijatar iz Čačka dao roditeljima tri KRUCIJALNA SAVETA!
Foto: Shutterstock

Konstantnim sedenjem deci se narušava razvoj kičmenog stuba. Jako veliki broj mališana u poslednje vreme pati od brojnih kičmenih boljki što otežava njihov rast i razvoj. 

- Nakon zagrevanja i istezanja, rade se vežbe jačanja i istezanja leđne muskulature, posle kojih se vrši istezanje skraćenih i jačanje oslabljene muskulature kako bi se izvršila korekcija kičme - rekao je Aleksandar Krstović, fizioterapeut u specijalističkoj ordinaciji u Ovčar Banji.

On je naglasio da se kriva kičma vidi najčešće prilikom određenih testova kao što je kada dete stoji i previje se napred, tada se, kako je istakao, vidi asimetrija lopatica.

- U većim stepenima se čak vidi da je jedno rame spuštenije. Deca se najčešće javljaju nakon određenih sistematskih pregleda. Pored ovih vežbi, i plivanje je odlično za korekciju krive kičme kod dece - kazao je fizioterapeut za Telegraf. 

Da je sve je više dece, mladih i odraslih koji se susreću sa problemom deformiteta kičmenog stuba potvrjduje i doktor Svetomir Aleksić.

MALIŠANIMA JE NAJBITNIJE SAČUVATI KIČMU! Fizijatar iz Čačka dao roditeljima tri KRUCIJALNA SAVETA!

Foto: Shutterstock

 

- Mi ovde imamo sve generacije onih koji imaju degenerativne promene nastalih zbog deformiteta, zbog skolioza i drugih stanja. U našoj ordinaciji u Ovčar Banji koristimo procedure kao uvodne da bi iza toga, posle jednog toplog pakovanja, primenili adekvatan način kinezi terapiju kod pacijenata sa tim problemima - rekao je dr Aleksić.

Doktor je poučen dugogodišnjim iskustvom pojasnio zbog čega najčešće dolazi do deformiteta kičmenog stuba.

- Javlja se, zbog neadekvatnog života, takođe zbog neadekvatnog načina ishrane. Deci treba prezentirati, uglavnom, što više povrća, a što manje koncentrovane hrane, a sve je koncentrovana hrana, izuzev voća i povrća. Mališane treba izvesti iz zatvorenog prostora, da budu na suncu. To su znale i govorile naše bake mladima da iznesu dete na sunce da nema krive kosti, a mi danas, nažalost detetu dajemo mobilne telefone. Takođe, savet da u školi torbe deci budu što lakše, do neka četri kilograma, ne više - zaključio je dr Aleksić.

BONUS VIDEO 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading