Vekovne veze Srbije i Kine
Foto: Alo/Alo/Branko Vukomanović, izložba

Njemu je prvom pošlo za rukom da razgraniči rusko i kinesko carstvo, a na samoj granici ove dve imperije 1727. godine podigao je grad Trojickosavsk i u njemu pravoslavni hram, oba u čast Svetogа Save srpskog. I zaista, upravo iz njegovih preporuka ruskom dvoru vidimo da je i međusobne odnose utemeljio upravo u svetosavskom duhu, savetujući da se sa Kinom vodi politika večnog mira i razvija ekonomija na obostranu dobrobit.

Princip večnog mira

To je jasno iz izveštaja grofa Save Vladislavića Raguzinskog, podnetog carici Ani Ivanovnoj po njegovom povratku iz Kine, citat: „Zbog toga je moje mišljenje da s Kinezima ... se treba ponašati ... prijateljski i održavati mir, trudeći se da se osnaži pogranična trgovina“.  Pun naslov Vladislavićevog rukopisa glasi: Tajna informacija o snazi i stanju Kineske države, i o drugim stvarima, koju je sačinio tajni savetnik i kavaler Ordena Svetog Aleksandra, grof ilirski SavaVladislavić, izvanredni poslanik i opunomoćeni ministar pri kineskom dvoru, 1731. godine u Moskvi.  Ovo obimno delo koje sadrži 23 glave prvi put je objavljeno u Srbiji 2011. godine u izdanju Radio-televizije Srbije, zahvaljujući predanom trudu Vladimira Davidovića koji ga je preveo i priredio za publikovanje na srpskom jeziku. U njemu su, pored prikaza rodoslova Kineskog carstva, detaljno opisani najvažniji kineski gradovi i utvrđenja, sastav njihovog stanovništva, palata kineskog cara u Pekingu... S obzirom da Vladislavić važi za osnivača ruske obaveštajne službe, nije propustio da u izveštaju napiše i o kineskoj kopnenoj vojsci i ratnoj mornarici, o snazi Mongola i ostalih kineskih podanika koji žive uz rusku granicu. Takođe, bogato je opisao puteve kojima se iz Rusije može stići u Kinu, o kineskoj trgovini i načinu trgovanja, diplomatiji i odnosima sa drugim državama, kao i detalje o životu Kineza, njihovom braku, pa i sahranama, posebno akcentujući duhovni život kineskog naroda.

Vekovne veze Srbije i Kine

Alo/Branko Vukomanović, izložba

 

 

Tokom njegovog boravka u Pekingu, kineski vladar priredio je carsku večeru grofu Savi Vladislaviću tokom Festivala lampiona. Tom prilikom, Sava je sedeo nedaleko od cara, na počasnom mestu sa njegove desne strane. U jednom trenutku, car je otvorio posudu koja je bila pred njim i posluzi naredio da iz nje uzmu jelo i odnesu ga Vladislaviću na omanjem zlatnom tanjiru. Potom je car ustao i lično prineo Vladislaviću supu i juansjao knedlice koje se posebno pripremaju i poslužuju tokom festivala. Nakon večere, carski predstavnici saopštili su Vladislaviću: "Ovo je blagoslov koji nijedan strani izaslanik u Pekingu do sada nije dobio".

Kako pre tri veka, tako i moderno doba, Srbi osećaju dobrodošlicu u Kini i obratno, staraju se da kao dobri i dostojni domaćini dočekaju svoje kineske goste, gradeći večni mir i prijateljstvo, razvijajući odnose na obostranu korist dva naroda. Ovonedeljna poseta najviših kineskih predstavnika još jedna je potvrda tog blagoslova utemeljenog pre gotovo trista godina.

Branko Vukomanović, koautor izložbe „Diplomata Petra I Velikog - Sava Vladislavić Raguzinski“

 

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading