PRETE LI SRBIJI POPLAVE? Danas je u Beogradu bio POTOP, a evo šta nas očekuje narednih dana
Foto: Alo/Alo!/Ilustracija/Shutterstock

S obzirom na to da se centar ciklona nalazi nad Srbijom, oblačnost sa padavinama sporo će premeštati preko našeg područja i uglavnom kružiti nad Srbijom, najavljuje Đorđe Đurić u novoj prognozi vremena za Srbiju.

Visnski ciklon doneo je i osetno hladniju vazdušnu masu, pa su temperature danas prave jesenje i tek je stepen dva toplije od jutra.

Trenutne temperature u većem delu Srbije kreću se od 12 do 16°C, u Beogradu je 14°C. Zlatibor i Sjenica mere 10°C, a Kopaonik 3°C.

Širom Srbije tokom večeri i noći očekuje se dodatnih 5 do 10 litara kiše po kvadratnom metru. Najobilnije padavine očekuju se u zapadnim, centralnim i istočnim predelima Srbije, u Šumadiji, Sremu, na jugu Banata, u Braničevskom okrugu i u Pomoravlu i ovim predelima palo bi i do novih 20 litara kiše.

kiša

Foto: Shutterstock

 

Nivo svih reka u Srbiji ima niske vodostaje, tako da su rečna korita spremna za dohvat veće količine atmosferske vode, tako da nema opasnosti od poplava i bujica. Izuzetak su pojedini veoma mali tokovi i potoci, koji usled obilnijh padavina u kratkom intervalu, mogu vrlo brzo da nabujaju i da dođe do lokalnih poplava i bujica, kao što je danas slučaj u Svrljigu.

Dunav, Sava, Tisa, Drina, Velika Morova i sve druge veće i srednje reke imaju nizak vodostaj, a samo na rekama u slivu Velike Morave, Save i Dunava naredbnih dana može doći do manjeg porasta usled aktuelnih padavina, ali bez opasnosti od poplava i kritičnih situacija.

Prvi dan vikenda doneće toplije, ali i dalje nestabilno vreme, povremeno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Do kraja dana očekuje se smanjenje oblačnosti i postepena stabilizacija, pa se za Vaskrs u većem delu Srbije očekuje sunčano i relativno toplo vreme, najavljuje Đurić za Telegraf.

Maksimalna temperatura biće u subotu u većini predela oko 20°C, a u nedelju oko 25°C.

U nedelju se poslepodnevni lokalni pljuskovi sa grmljavinom očekuju na zapadu i jugozapadu Srbije i to uglavnom pred kraj dana i tokom večeri.

PRETE LI SRBIJI POPLAVE? Danas je u Beogradu bio POTOP, a evo šta nas očekuje narednih dana

Foto: Shutterstock

 

Sunčano i toplo vreme očekuje se i u ponedeljak, a sam početak sledeće sedmice doneće temperature i preko 25°C.

Nakon današnjeg nižeg, Vaskrs i početak sledeće sedmice doneće Srbiji povišen vazdušni pritisak i termički visinski greben sa Mediterana i severa Afrike, u sklopu koga će u vidu južnih strujanja stići i relativno topla vazdzušna masa do našeg područja.

U utorak pod uticajem ciklona sa zapada Evrope naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a od srede se očekuje i osetno svežije i temperature će biti u padu i za 10 stepeni.

Prema trenutnim prognozama, stabilizacija i osetnije otopljenje očekuje se sredinom maja, zaključuje Đurić.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal Danas je Veliki petak i većina pravoslavnih hrišćana farba jaja za Vaskrs #alo #alonovine #alodnevnenovine #aloonline #fyp #foryourpage #fypシ #fypシ゚viral #vaskrs ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading