NOVO POJEFTINJENJE Evo koliko će biti niža cena struje za ovu kategoriju
Foto: Shutterstock/Alo! Ilustracija

Elektroprivreda Srbije (EPS) saopštila je da od danas privredu snabdeva električnom energijom po cenama nižim u proseku za oko 20 odsto.

Kako se navodi, vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a Dušan Živković kazao je da je cena struje za privredu od 1. maja značajno niža od do sada ograničene cene od 119,67 evra po megavat satu.

NOVO POJEFTINJENJE Evo koliko će biti niža cena struje za ovu kategoriju

FOTO Shutterstock

 

- U procesu pregovaranja sa svakim pojedinačnim kupcem cena je formirana na osnovu više faktora, kao što su ukupna potrošnja, dijagram potrošnje, kao i prilike na tržištu - rekao je on.

Živković je objasnio i da tokom pregovaranja, EPS nudi više opcija ugovaranja cena, perioda snabdevanja, pa i mogućnost usklađivanja cena električne energije sa tržišnim kretanjima tokom ugovorenog perioda snabdevanja, koje kupci mogu odabrati u skladu sa svojim potrebama.

On je podsetio da je EPS tokom krize kada su cene na berzama bile astronomski visoke i išle i do 260 evra po megavat-satu, zajednički sa Vladom Srbije i resornim ministarstvom, ograničavanjem cena struje zaštitio privredu od ekstremnih skokova cena energenata u celom svetu.

- Završetak energetske krize na tržištu električne energije u Evropi prouzrokovao je pad cena električne energije na referentnim berzama i konačnu stabilizaciju veleprodajnih cena i zbog toga je prestala potreba za ograničavanjem maloprodajnih cena na tržištu u Srbiji - rekao je Živković.

On je naglasio i da cena struje za domaćinstva ostaje ista i da neće biti poskupljenja ove godine.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading