trudnica
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Prema poslednjim zvaničnim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u 2022. registrovana je čak 521 maloletnička trudnoća, dok je 2021. zabeleženo 597. S druge strane, u 2022. je čak 137 maloletnica prekinulo trudnoću, a 2021. godine 127.

To znači da je za dve godine čak 1.118 tinejdžerki mlađih od 18 godina ostalo u drugom stanju, dok su 264 abortirale. Posebno je poražavajuće to što su najmlađe trudnice u Srbiji 2021. i 2022. imale svega 13 godina, odnosno još su bile učenice osnovnih škola.

Ozbiljne posledice

Ginekolog prof. dr Ana Mitrović, načelnica Dnevne bolnice u GAK "Narodni front", kaže za Kurir da je ovo svakako veliki broj "jer svaka trudnoća u adolecenciji, a posebno ranoj, znači da smo zakazali kao roditelji, prosveta, zdravstvo i društvo".

- Adolescentna trudnoća je globalni problem i nosi ozbiljne zdravstvene, socijalne, pa i ekonomske posledice. Najveći procenat takvih trudnoća je među slabije obrazovanim i siromašnijim stanovništvom. Sama trudnoća, ukoliko se odluče da je zadrže, posebno u mladoj adolescenciji, a to je pre 15. godine, nosi rizike, kao što su rađanje dece manje telesne težine, prevremeni porođaj, preeklampsija, krvarenje, ali i postporođajne depresije i druga ozbiljna prateća oboljenja - kaže prof. dr Mitrović i dodaje da prekid trudnoće takođe nosi "ozbiljne i uvek moguće komplikacije same intervencije, kao što su povrede tokom intervencije, krvarenja, infekcije, uticaj na buduću plodnost i niz drugih komplikacija koje se dovode u direktnu i indirektnu vezu s prekidom trudnoće".

Psihička trauma

- Posebno napominjem psihičku traumu koju tako mlada osoba ima spoznajom da joj se desila neželjena trudnoća i da mora da uradi prekid trudnoće. Svi moramo uraditi sve što je u našoj moći da se neželjena i neplanirana trudnoća ne dešava, a posebno ne u tom periodu - životnom dobu, ali ako se desi, moramo im pružiti podršku, razumevanje i pomoć da problem reše na najbolji mogući način sa što manje posledica. Deci savetujem da uvek budu otvorena sa svojim roditeljima jer nemaju bolje prijatelje od njih i da se obrate stručnom licu, lekaru koji će im pomoći i dati pravi i tačan savet. Iskustvo mi govori da se deca - adolescenti u takvim prilikama od straha i srama često uspaniče i kriju, a informacije traže međusobno i po društvenim mrežama i internetu, pa kada dođu kod nas - zna da bude kasno - upozorava naša sagovornica.

Javnost je, podsetimo, ostala iznenađena i istraživanjem koje je sproveo "Batut" u saradnji sa SZO i ministarstvima zdravlja i prosvete, a koje je pokazalo da je ukupno 16,9 odsto anketiranih učenika i učenica prvog razreda srednjih škola u Srbiji izjavilo da je već stupilo u seksualne odnose. Među njima, čak 22,6 odsto je nevinost izgubilo sa 11 godina i manje.

Psiholog Dragica Mihajlović

Prerana seksualizacija dece

Psiholog Dragica Mihajlović kaže da se današnjoj deci nameće seksualizacija, iako za to često nisu spremni.

- Seksualizaciju dece imamo u crtanim filmovima, u pričama, bajkama, na televiziji... Čak i odrasli decu komentarišu na nepriličan način. Više ne kažu "slatka si" nego "zgodna". Društvo forsira i veliča seksualne karakteristike, pa se silikoni ugrađuju sa 18 rođendan, normalno nam je da se deca šminkaju, da rade nokte, a to sve dovodi do toga da se prerano dolazi do seksualizacije, a da se istovremeno to deci ne približava i ne objašnjava na pravi način ni u porodici ni u školi - kaže Mihajlovićeva i dodaje da rana trudnoća i abortus mogu dovesti do problema u kasnijem ostvarivanju zdravih partnerskih odnosa i porodice, ali i do nekih emotivnih i ličnih problema kao što su poremećaji ishrane, poremećaji u vezivanju i slično.

(Kurir)

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading