SVE VIŠE PIJANIH TINEJDŽERA, SVE MANJE PRIJAVA INSPEKCIJI Čak ni roditelji ne prijavljuju ugostitelje koji im opijaju decu
Foto: YouTube printscreen

To dokazuju podaci Sektora turističke inspekcije jer im je od početka godine stiglo samo osam prijava koje su se odnosile na točenje alkohola maloletnicima u ugostiteljskim objektima od čega je samo jednom ugostitelju izdat prekršajni nalog.

Lekari ističu da se deca opijaju u noćnim klubovima ili privatnim žurkama, međutim, i pored toga mali je broj napisanih kazni.

- Članom 23. Zakona o zaštiti potrošača ("Službeni glasnik RS" broj 88/21) zabranjena je prodaja, usluživanje i poklanjanje alkoholnih pića, uključujući i pivo, licima mlađim od 18 godina života - kažu iz Sektora turističke inspekcije za Kurir i dodaju:

- Sektoru turističke inspekcije je od početka tekuće godine do danas pristiglo osam predstavki koje su se odnosile na točenje alkohola maloletnim licima. Po svim pristiglim predstavka izvršeni su vanredni inspekcijski nadzori. U jednom slučaju utvrđen je prekršaj za koji je ugostitelju izdat prekršajni nalog.

Ističu i da "predstavku mogu podneti sva lica putem dežurnog telefona Sektora turističke inspekcije, putem mejla: turisticka.inspekcija@mto.gov.rs, ili putem pošte na adresu Omladinskih brigada 1, Novi Beograd".

- Po predstavkama se prioritetno postupa, i kada je podnosilac predstavke dostavio svoje podatke, i kada je predstavka anonimna. Turistički inspektori vrše nadzor ugostitelja u delu koji se odnosi na točenje alkohola maloletnicima u redovnim i vanrednim nadzorima, kao i po predstavkama građana. Ugostitelji nemaju ovlašćenja da legitimišu goste, ali, po članu 23. Zakona o zaštiti potrošača, nisu dužni da, u slučaju sumnje da je potrošač lice mlađe od 18 godina, potrošača usluže alkoholnim pićem, uključujući i pivo, dok im ne omogući uvid u važeću ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu - obajsnili su oni postupanje nakon prijave i dodali:

- Ukoliko u postupku inspekcijskog nadzora turistički inspektor utvrdi da je ugostitelj uslužio alkoholnim pićem lice mlađe od 18 godina života, izdaje ugostitelju prekršajni nalog. Za navedeni prekršaj članom 188. Zakona o zaštiti potrošača propisana je kazna u iznosu od 50.000 dinara za pravno lice, 8.000 dinara za odgovorno lice i 30.000 dinara za preduzetnika.

Podsetimo, beogradska Hitna pomoć je tokom vikenda saopštila da je u noći između subote i nedelje više maloletnih osoba starijih od 14 godina zbrinuto zbog teške alkoholisanosti.

(Kurir)

BONUS VIDEO:

 

@alo_portal Kada bi Vas uhapsili, šta bi Vaši prijatelji pomislili da ste uradili? 😆 #alo #alodnevnenovine #fypシ #fypシ゚viral #viralvideo #fy #prijatelji ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading