SVE VIŠE MLADIH POTEŽE ČAŠICU Prvo pijanstvo sa samo 13 godina!
Foto: YouTube printscreen

Granica kada mladi dolaze u kontakt sa alkoholom i drugim psihoaktivnim supstancama se spušta, a sve više tinejdžera poteže čašicu, pokazuju istraživanja. U najosetljivijem dobu, od 13. do 15. godine, tinejdžeri požele da odrastu preko noći, imitiraju starije, a nekada ih to povuče da naprave greške koje se mogu završiti i kobno.

Prema nedavno objavljenim istraživanjima, svaki peti stanovnik Evropske unije uzrasta između 15 i 24 godine redovno i prekomerno pije alkohol. U našoj zemlji, prema podacima koje je objavio Institut za zaštitu zdravlja "Batut” oko 50 odsto mladih povremeno pije alkoholna pića, 20 odsto se povremeno opija, a njih sedam odsto redovno konzumira alkohol. Istraživanja Instituta  "Batut” pokazuju da se u proseku prvo pijanstvo u Srbiji doživljava sa 13,5 godina, a najkasnije u 20. godini života. Znaci zavisnosti od alkohola prosečno se javljaju oko 21,5 godina, dok na lečenje mladi dolaze između 25 i 27 godine. Alarmantan je i podatak da u Beogradu, od ukupnog broja lečenih alkoholičara, skoro polovinu čine mlađi od 30 godina.

Psiholog Radmila Vulić Bojović otkrila je najčešće razloge zbog kojih neki tinejdžeri prvo pijanstvo dožive sa samo 13 godina, ali i kakve opasne posledice ovaj zabrinjavajući podatak može da donese.

- Generalno se spušta granica kada mladi dolaze u kontakt sa alkoholom, iako je zakonska regulativa potpuno jasna i nedvosmislena i licima mlađim od 18 godina alkohol ne bi trebalo da bude dostupan, kako u prodajnim, tako i ugostiteljskim objektima - istakla je Vulić Bojović za Telegraf.rs dodajući da su dve stvari u našoj kulturi u ovakvoj situaciji izuzetno nepoželjne.

Nije neuobičajeno da se skoro svaki izlazak, proslava rođendana ili nekog bitnog događaja, pa čak i dobra ocena proprate velikim količinama pića. U takvim situacijama mladi ne mare ni za svoj život, ali ni za život svojih najmilijih, zato je važno, kako tvrdi Vulić Bojović, da im se ukaže na to da je život samo jedan.

- Svaka mladost je radoznala, sklona tome ta probija granice i ruši tabue i zabrane, ali je zadatak odgovornog društva da svojim mehanizmom pomogne mladima da razumeju da je život samo jedan, da je zdravlje krhko i da se lako urušava, ali pre svega da dosledno sprovodi usvojene zakone i da mlađima od 18 godina alkohol ne bude dostupan - kaže ona i dodaje da je opšte poznato da je alkohol izuzetno štetna supstanca, ali se manje govori o tome da naročito toksično utiče na mlade, pre svega zato što njihov razvoj još nije okončan.

- Slaba je i kontrola impulsa i velika je želja da se uklope i budu prihvaćeni u okviru vršnjačke grupe, do mere da će uraditi bilo šta, pa i ugroziti sopstveni život da ne bi bili odbačeni - upozorila je Vulić Bojović.

Prema poslednjim istraživanja više dečaka, nego devojčica konzumira alkohol, međutim posebno je opasno to što piju kako bi ublažili svoja emotivna stanja ili stresove kroz koje prolaze.

Mladi najčešće koriste alkohol jer je lako dostupan i jer je u pitanju legalna supstanca, kaže psiholog i dodaje da se mehanizam zavisnosti ne razvija odmah, već se stiče dugotrajnom konzumacijom, bilo alkohola, bilo drugih psihoaktivnih supstanci.

Prekomerno konzumiranje alkohola u mladim godinama života može dovesti čak i do brojnih komplikacija i oboljenja, a neretko može i ugroziti život.

- Medicinske i psihološke posledice mogu biti brojne, od akutne intoksikacije, pa do kompleksnijih obolenja sa dugotrajnim posledicama - priča Vulić Bojović.

Nakon ovako strašnih podataka postavlja se pitanje kako se sve ovo može sprečiti, a psoholog tvrdi da su najvažnija dva faktora - zakon i porodica.

- Samo striktnom primenom zakona i obrazovno-vaspitnim radom kako u porodici, tako i u školama. Naravno, potrebno je i da roditelji imaju bolji nadzor nad mlađim maloletnicima i da znaju s kim se i na koji način njihova deca druže, kako provode vreme - objasnila je psiholog.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading