Crkva
Foto: Shutterstock/Ilustracija

U vreme cara Julijana Ostupnika, kada su u Kesariji upravljali crkvom Božjom sv. Vasilije Veliki, ovaj Evpsihije stupio je u brak sa uglednom devojkom.

Ali nije mu bilo suđeno da i jednog dana bude sa njom u braku. Na dan njihove svadbe desio se neznabožački praznik za žrtvoprinošenjem Fortuni. Evpsihije se naljuti i ode da razbije ceo hram, tako je i bilo!

Čuvši za ovo, car Julijan razljutio se i naredio da se svi vinovci poseku, da se mnogi hrišćani uzmu u vojsku, da se udari danak na hrišćane i da se o njihovom trošku ponovo izgradi hram Fortuni, ali i da se gradu oduzme počasno ime Kaserija ( koje mu je dao kesar Klavdije), i nazove ga imenom Maza.

Sv. Evpsihije bio je najpre vezan za drvo i mučen, a potom i posečen, 362 godine po tom događaju car Julijan posetio je taj grad na svom putu ka Persiji, protiv koje su ratovali. Sv. Vasilije izašao mu je u susret, i izneo tri ječmena hleba u znak počasti i gostoprimstva. Car je naredio da se svetitelju da jedna šaka sena kao udarje.

- Ti se nama rugaš, o care, mi ti prinosimo hleb, kojim se hranimo, a ti nam daješ hranu za stoku koju ti svojom vlašću ne možeš pretvoriti u hranu za ljude - reče Vasilije caru. Na to će car: "znaj da ću te tim senom hraniti kad se vratiš iz Persije!"

Zlobni odstupnik se nikada nije vratio živ iz Persije, jer je poginuo zasluženom i neprirodnom smrću.

Srpska pravoslavna crkva ovaj praznik slavi 9. aprila po crkvenom, a 22. aprila po gregorijanskom kalendaru.

Običaji i verovanja

Danas obavezno pozovite prijatelje i vama drage osobe! Čak i ako im ne kupite ništa, nađite se i provedite malo vremena zajedno.

Jer, nije stvar u darovima. Stvar je u pažnji i ljubavi koju pokazujemo i najsitnijim gestovima - a to nema cenu!

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading