plaža
Foto: Shutterstock

O čemu se zapravo radi?

Po grčkim carinskim propisima unošenje mesa i mlečnih proizvoda, kvarljive hrane (neupakovane) kao i unošenje biljaka je zabranjeno. Za ostale namirnice i neke vrednije predmete takođe postoje ograničenja.

Grci našim turistima gledaju kroz prste i uglavnom tolerišu unošenje i zabranjenih namirnica.

Međutim, na osnovu dosadašnjeg iskustva, na početku svake sezone grčki carinici pregledaju prtljag nekolicine putnika u autobusima turističkih agencija i oduzmu zabranjene namirnice. Tom prilikom se desi da desetak ili više naših putnika u prvih nekoliko autobuskih smena ostane bez hrane.

Nije se do sada dešavalo da zaustavljaju automobile niti da sa ovom praksom nastavljaju kako leto odmiče već samo na samom početku sezone odnosno krajem maja i početkom juna.

Prevare za aranžmane

Foto: Shutterstock

 

To što grčki carinici tolerišu unos nedozvoljenih namirnica ne znači da treba da se previše opustite i sa sobom nosite i potrebno i nepotrebno.

Pre nego što krenete na letovanje najbolje je da se raspitate za cene namirnica koje planirate da ponesete, jer razlika u cenama u srpskim i grčkim marketima nije uopšte tako velika kao što na prvi pogled izgleda.

Razumemo da je letovanje teško otplatiti i da je nošenje hrane iz Srbije vid uštede, ali razmislite da uštedite i na drugačiji način.

Nikako nemojte nositi sveže meso i kuvana jela, jer je meso neznatno skuplje u Grčkoj, a umesto kuvanih jela bolje je da ponesete gotova jela koja nisu skupa.

Voće i povrće u Grčkoj koštaju kao i kod nas, a mnoge namirnice su u supermarketima povoljnije nego u Srbiji.

Na pijacama, kojih ima u gotovo svim letovalištima, mogu se kupiti i meso, mleko i mlečni proizvodi, ali i voće i povrće po dosta nižoj ceni.

Batrovci

VOJNET/ALEKSANDRA DRAŽIĆ (STR)

 

Voda je u Grčkoj takođe povoljnija, a mogu se naći i jeftina uvozna piva i sokovi.

Nemojte svraćati pre ulaska u Grčku u free shop-u i kupovati velike količine cigareta. Dozvoljeno je uneti samo dva pakovanja cigareta po osobi.

Unošenje alkoholnog pića je takođe ograničeno na litar do dva po osobi, a ukoliko sa sobom imate više od 10.000€ u gotovini neophodno je da ih prijavite.

Po našem iskustvu, ako ste umereni u nošenju hrane i pića nećete imati nikakvih problema čak i da prekršite neki od propisa, ali treba biti obazriv i ne rizikovati bez preke potrebe.

Prijavljivanje kamera, fotoaparata, laptopova

Ukoliko sa sobom preko granice nosite skupe uređaje (fotoaparate, kamere, laptop i sl) po pravilu ste dužni da ih prijavite na granici. I neprijavljivanje ovih predmeta se toleriše, ali moglo bi se desiti da vam neki carinik napravi problem pri izlasku.

BONUS VIDEO:

 

@alo_portal Kada bi Vas uhapsili, šta bi Vaši prijatelji pomislili da ste uradili? #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ゚viral #fypシ #foryou #viraltiktok ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading