Alo!
Foto: Alo/Alo

Piše: Olivera Konatar

Obraćajući se prisutnima na ceremoniji organizovanoj u Briselu, Đurović je istakao da da navedenu nagradu ne posmatra samo kao lično priznanje, već kao priznanje celoj Opštini na čijem je čelu više od deceniju.

- Biti proglašen za „predsednika opštine, prijatelja Roma“ za Srbiju je značajno priznanje. Kroz rad i posvećenost, nastojali smo da stvorimo inkluzivno okruženje u opštini Vrnjačka Banja, gde se svaki pojedinac oseća dobrodošlo i poštovano. Naša opština nije samo prijateljska prema Romima, već aktivno radi na stvaranju uslova za njihovu integraciju, obrazovanje, zapošljavanje i dostojanstven život - istakao je Đurović i naglasio da je ponosan što je Vrnjačka Banja uspela da stvori okruženje u kom se svaki Rom može osećati kao njen ravnopravan član i zahvalio svim svojim saradnicima i građanima Opštine na podršci i kreiranju zajednice koju karakteriše velika solidarnost.

Nagrada je ustanovljena sa ciljem da se oda priznanje onim lokalnim vlastima koje veruju u svoje građane i tretiraju ih ravnopravno. Pobednici su izabrani putem konkursa koji je bio otvoren za opštine, a takmičenje je istovremeno sprovedeno na Zapadnom Balkanu i u Turskoj. Za svaku zemlju proglašen je po jedan pobednik. Nagrađeni gradonačelnici i predsednici opština iz Srbije, Republike Severne Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Turske na posebnoj manifestaciji u okviru Nedelje Roma, koja je organizovana u Briselu, imali su mogućnost da se sastanu sa Generalnim direktoratom za susedstvo i pregovore o proširenju DG NEAR.

Na ceremoniji dodele predstavljeni su pozitivni primeri inkluzije Roma i istaknuta potreba osnaživanja, mobilizacije i ravnopravnog dijaloga između lokalnih vlasti i romskih zajednica, te da se opštine i romska zajednica mogu udružiti i uključiti u dijalog na ravnopravnom nivou.

Alo!

Alo

 

Na teritoriji opštine Vrnjačka Banja, poslednjih godina, uz podršku EU, države i partnera realizovano je više projekata koji su dodatno unapredili položaj Roma i doprineli njihovom ekonomskom osnaživanju i inkluziji. Organizovane su obuke, stručne prakse koje su omogućile lakši dolazak do zaposlenja. Adaptirana je prostorija u OŠ „Branko Radičević“ za dnevni boravak romske dece i druženje sa decom iz većinskih i manjinskih zajednica. Obezbeđeni su leđni trimeri za ekonomsko osnaživanje predstavnika romske zajednice u cilju sanacije i prevencije posledica od kovida 19 na romsku populaciju koja je najviše osetila negativne efekte pandemije. Doniran je i građevinski materijal romskim porodicama, a u saradnji sa Kancelarijom Ujedinjenih nacija za projektne usluge realizovan je i projekat „Pristojan život“, doprinos socijalnoj inkluziji Roma i drugih marginalizovanih grupa kroz unapređenje stanovanja i mere socijalne integracije u opštini Vrnjačka Banja.

Na kraju konferencije, istaknut je značaj nastavka akcija za unapređenje položaja Roma i zajednički poziv na stvaranje društva u kome su različitosti bogatstvo, a ne prepreka. Ova aktivnost se sprovodi u okviru projekta „Snaga Romkinja za promene na Zapadnom Balkanu i Turskoj“, a finansira je Evropska unija

Nagrađeni i za ravnopravnost

Opština Vrnjačka Banja dobitnik je i nagrade u kategoriji Ravnopravnost i antidiskriminacija na osnovu Programa podrške razvoju i funkcionisanju sistema lokalne samouprave za primer dobre prakse pod nazivom „Unapređenje i sprovođenje lokalnih mera podrške osetljivim društvenim grupama i osobama romske populacije“.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading