Desolt Rafal
Foto: AP/Darko Vojinovic (STF)

Rafali za koje je Srbija zainteresovana bili su jedna od glavnih tačaka dvodnevne posete predsednika Aleksandra Vučića Francuskoj. Kako je i sam rekao, tokom razgovora sa Emanuelom Makronom postignuti su konkretni dogovori.

Srbija bi tako došla u posed 12 novih Daso Rafala, 10 jednoseda, i dva dvoseda. U pitanju su avioni 4+ generacije, koji su po većini karakteristika daleko napredniji i bolji od MIG-29 aviona s kojima Srbija trenutno raspolaže.

Desolt Rafal

Darko Vojinovic (STF)

 

 

Među brojnim avio stručnjacima različita su mišljenja gde tačno "leži" Rafal u poređenju sa ostalim avionima na svetu. Međutim, svi se slažu da je u top 10, dok su jedini jasni konkurenti američki F-35 i F-22 stelt avioni, ruski S-57 koji još nije u zvaničnoj upotrebi, kao i kineski "moćni zmaj" J-20.

Iako zvanično Rafali nisu najbolji avioni na svetu, po određenim karakteristima mogu da pariraju čak i F-35 avionima.

Rafal - dragulj 4+ generacije

Daso Ralfal veoma je sličan Eurofajter Tajfunu, što i ne čudi s obziom da je prvobitna zamisao da to bude jedan avion. Međutim, sredinom 1980-ih Francuska je odlučila da razdvoji program i napravi poseban lovački avion za sopstvene potrebe.

Za razliku od Tajfuna, postoji i varijanta Rafala koji može da sleće na nosač aviona. Takođe je certifikovan za nošenje vazdušnog nuklearnog oružja.

Francuska takođe konstantno unapređuje Rafale. Poslednja varijanta F3 ima i najnovije oružane i radarske sisteme.

Trenutno je u izradi i Rafal 4.

Ipak, trenutni model Rafala je prema oceni stručnjaka jedan od najboljih aviona 4+ generacije na tržištu. Takođe spada u prave višenamenske borbene avione, sa jednim od najboljih radara. Prednost mu je daljina leta i visoka okretnost u vazduhu.

Šta su prednosti Rafala?

Ruski Suhoji poznati su po manevru "Kobra", ali francuski Rafali nisu daleko po okretnosti. Njihov prepoznatljiv manevar je takozvana obrnuta demi petlja (Split S sletanje), što pokazuje visok nivo okretnosti aviona. Ovaj manevar ni jedan drugi avion ne može da izvede, čak ni Tajfuni, iako se godinama pokušavalo.

Zamena motora je prednost koju ima čak i u odnosu na F-35. Na američkim avionima ovaj posao traje danima. Na Rafalima samo nekoliko sati.

Takođe je jedini neamerički avion koji je kvalifikovan za letove na američkim nosačima aviona.

Ipak, najveća prednost Rafala je njegova sposobnost da poleti pod opterećenjem. Može da se digne sa 2,5 puta većom težinom od samog aviona. Kao rezultat toga, njegova autonomija goriva može da dostigne 3 sata i 15 minuta  sa 6 projektila i spoljnih rezervoara (u poređenju sa recimo F-18 čija je autonomija 2 sata i 30 minuta).

Ima i jedan od najboljih (ako ne i najboljih) zaštitnih paketa na svetu. Kao rezultat toga, Rafalu su bili prvi borbeni avioni (19. marta 2011.) koji su ušli u Libiju u "vrućim" uslovima.

Velika potražnja

Prema pisanju Biznis insajdera, francuski Rafali su postali toliko popularni da kompanija Daso ne može da postigne da proizvede dovoljno aviona za sve poručioce.

Proizvođač Rafale Dassault Aviation "redovno ističe svoju sposobnost da počne da isporučuje borbene avione Rafale potencijalnim kupcima samo tri godine od potpisivanja ugovora", navodi se u analizi Međunarodnog instituta za strateške studije.

Međutim, zbog velikog broja zahteva za ovim avionom, proizvodni kapaciteti su preopterećeni.

Rafalom leti, ili ga je naručilo, osam nacija: Egipat, Grčka, Indija, Katar, Hrvatska, UAE i Indonezija, kao i francusko vazduhoplovstvo i mornarica.

Francuska je kupila 234 Rafala za svoju vojsku, a pored toga, još 261 su naručile različite nacije. Pitanje je da li Daso može da zadovoljiti potražnju.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading