Vrtić
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Počelo je prijavljivanje za upis u beogradske vrtiće i trajaće do 17. maja. Kada su pre desetak godina i privatni vrtići ušli u sistem, činilo se to kao isplativ i siguran biznis, a za Grad prihvatljivo rešenje.

Šta pokazuje iskustvo sada, kada u privatne vrtiće ide više od 20.000 dece? Zašto neki privatni vrtići koštaju 33.000 dinara, a neki i 700 evra mesečno?

Do pre desetak godina bilo je svega nekoliko privatnih vrtića – uglavnom za decu diplomata i stranaca sa privremenim boravkom.

Vrtić

Foto: Shutterstock

 

Kada je grad počeo da daje subvencije 2015. počelo je i masovno otvaranje novih vrtića. Danas ih u Beogradu ima oko 400.

Rada Cvetinović iz Udruženja privatnih vrtića rekla je da je većini roditelja najvažnije da je zaposlen stručan kadar, a zatim i dodatne aktivnosti.

- To je pre svega engleski jezik, zatim fizičke aktivnosti i sportske aktivnosti - tekvondo, tenis da je uračunat, neki vrtići odvoze decu i na plivanje, sportske radionice koje se svakodnevno obavljaju sa decom - navodi Cvetinovićeva za RTS.

Grad vrtićima uplaćuje 33.000 dinara svakog meseca i iznos se ne umanjuje za dane kada dete ne dolazi.

- Taj poziv je stalno otvoren, mi danas imamo oko 60 odsto mališana koji idu u privatne vrtiće, koji jesu ušli u taj novi sistem koji podrazumeva da se sada subvencije uplaćuju direktno na račun vrtića, a ne roditeljima - objašnjava gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu Aleksandra Čamagić.

Zašto neki vrtići imaju drastično više cene

Privatni vrtići sami formiraju cene, u zavisnosti od toga šta nude. Tako neki imaju produženi boravak do 22 sata ili, na primer, mogućnost noćenja vikendom.

- Vrtići sami formiraju cene, roditelji sami odaberu, uz tu odbijenicu da nema mesta u državnom, oni sami biraju u koji vrtić njihovo dete ide. Mi negde mislimo da je to realna cena i da sa tom cenom sve ustanove mogu da te neke osnovne troškove pokriju i da opstanu na tržištu. Postoje vrtići koji imaju drastično više cene, ali verovatno za tu cenu pružaju neku veću i kompletniju uslugu - ukazuje gradska sekretarka.

Rada Cvetinović navodi da se cene privatnih vrtića kreću od 33.000 dinara do 700 evra.

- Razlika je u tome od prostora, od toga šta se sve u jednom vrtiću nudi, od opreme, dvorišta i sličnih stvari. Mislim da je najjeftiniji privatni vrtić kao i državni 33.000 bez ikakvih aktivnosti, a imate i vrtiće koji idu i do 700 evra - rekla je Cvetinovićeva.

Prošle godine ispod crte je u državnim vrtićima ostalo oko 4.500 dece i svi su upisani u privatne. Ravnoteža je, izgleda, postignuta pa se više ne otvara mnogo novih vrtića, ali je i broj zatvorenih zanemarljiv.

(RTS)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading