Proleće usred zime u Beogradu
Foto: Alo/Dejan Briza

Posle 15. aprila, najavio je meteorolog amater Marko Čubrilo, je izgledna promena koja bi vodila ka jačem pogoršanju i osetnom zahlađenju. Prema njegovim rečima, sneg je moguć u brdsko-planinskim predelima, posebno oko 18. aprila.

On je u vremenskoj prognozi upozorio da bi “sredinom meseca moglo biti veoma dinamično, sa stanovišta hladnoće i snega i dosta problematično vreme”.

Vremenska prognoza do petka

- Do srede posle podne biće pretežno sunčano i vrlo toplo uz dnevne maksimume od 24 do 29 stepeni Celzijusa. Duvaće slab do umeren, jugoistočni vetar. U sredu krajem dana, zbog premeštanja slabog ciklona zapadnije od nas biće nešto više oblaka ali samo ponegde uz prolaznu kišu ili pljusak. Vetar će okrenuti na severni smer. U sredu će na zapadu biti svežije uz maksimume oko 19, a na istoku i dalje vrlo toplo – kaže Čubrilo.

Proleće usred zime u Beogradu

Dejan Briza

 

Četvrtak i petak donose pretežno sunčano i uglavnom suvo vreme. Samo bi u petak na jugoistoku Srbije bilo ređe pojave kiše. Maksimalne temperature vazduha će biti malo niže nego u prvom delu nedelje, ali će temperature i dalje biti iznad proseka, uglavnom od 18 do 24 stepena Celzijusa.

Međutim, tačno od polovine aprila nad Srbijom dolazi polarni vazduh.

- Oko 16. aprila se simulira spuštanje jakog hladnog fronta iza kojeg bi usledio prodor maritimno-polarnog vazduha uz razvijanje sekundare ciklogeneze nad širim prostorom Balkanskog poluostrva. Ukoliko se to ostvari posle 16. aprila sledi jače pogoršanje uz kišu, grmljavinske pljuskove, jak severozapadni vetar ali i osetno zahlađenje, te bi se snežna granica mogla spustiti na oko 800 metara nadmorske visine, lokalno i niže – kaže Čubrilo.

Posle 18. aprila bi mogao da usledi period relativno hladnog vremena uz povremene padavine, koje bi u planinskim predelima mogle biti u obliku snega.

- Trenutno evropski model ima vrlo jak signal za jače i naglo zahlađenje oko 16. aprila koje bi barem 5-7 dana oborilo temperature u vrednosti ispod proseka, ali tek za 3-4 dana ćemo imati pouzdaniju procenu snage i dužine trajanja tog mogućeg zahlađenja – zaključuje Čubrilo, prenosi Blic

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading