Nevreme u Srbiji
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock, ilustracija

Najavljeno zahlađenje sredinom sedmice ne deluje kao da će se dogoditi, tako da će se nastaviti i period bez padavina, odnosno dosta sušni period, piše Đorđe Đurić u vremenskoj prognozi za Srbiju.

Srbija će i narednih dana biti pod uticajem visokog vazdušnog pritiska, ali i veoma izraženog termičkog visinskog grebena sa Mediterana, u sklopu koga će sa severa Afrike pristizati i veoma topla vazdušna masa.

Ponedeljak i utorak doneće Srbiji sunčano i veoma toplo vreme. Biće vrlo vetrovito, uz umeren do jak jugoistočni vetar. U košavskom području očekuje se veoma jak vetar, a na jugu Banata košava će imati olujne udare od 80 km/h.

Košava će biti veoma suvog i fenskog efekta. Maksimalna temperatura biće od 25 do 31°C.

Sreda će doneti prodor oslabljenog hladnog fronta, u sklopu Đenovskog ciklona. Ovaj hladni front neće doneti padavine, niti ozbiljiji pad temperature vazduha, ali se očekuje skretanje vetra na severozapadni, koji će prolazno biti i jak, navodi se.

Dakle, i sreda će proteći uglavnom bez oblaka, uz vedro nebo, tek na zapadu uz umerenu oblačnost, a maksimalna temperatura biće od 24 do 30°C, uz blagi pad temperature vazduha do kraja dana.

Veoma toplo i vedro vreme nastaviće se sve do kraja sedmice pred nama. Stabilno i suvo vreme podržavaće polje visokog vazdušnog pritiska.

S obzirom na to da nas i u narednom periodu očekuje uglavnom vedro nebo, sredinom dana očekuju se umereno-visoke vrednosti UV zračenja.

Istovremeno, suvo i veoma toplo vreme moglo bi da poguduje i nastanku požara na otvorenom, pa se preporučuje oprez.

Prema večerašnjim proračunima, severnu i zapadnu Evropu sredinom aprila očekuje udar snažnog ciklona sa Atlantika, uz obilnije padavine i veoma jako zahlađenje.

Ako se večerašnje prognoze ostvare, Srbiju će nakon 16. aprila zahvatiti prodor hladnog fronta sa zapada i severozapada, uz jače naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Temperatura bi bila u osetnijem padu, čak za 10 do 15 stepeni i vreme tih dana bilo bi pravo jesenje, a sneg bi mogao da pada na višim planinama.

Kako je reč o periodu za 10 dana, treba sačekati bar još nekoliko dana i videti da li se očekuje takva vremenska situacija, zaključuje Đurić.

(Telegraf)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading