Sneg u Evropi
Foto: Printscreen/severe-weather.eu

Sve do oko 15. aprila nad nama će dominirati polje anticiklona donoseći stabilno i vrlo toplo vreme. Narednih dana maksimumi od 25 do 28 stepeni Celzijusa, a lokalno i oko 30 stepeni Celzijusa, piše Marko Čubrilo u novoj vremenskoj prognozi za Srbiju.

Samo bi u sredu posle podne polje anticiklona malo oslabilo, ali bi se vrlo slab frontalni poremećaj premestio južnije od nas tako da bi samo uslovio prolazno povećanje oblačnosti i vrlo retku pojavu kiše ili pljuska, uglavnom nad središnjim, planinskim delom regiona.

Vetar će nakratko okreniti na severozapadni smer. Zatim bi u drugom delu nedelje uz malo više oblaka, posebno u petak, bilo neznatno svežije uz maksimume od 18 do 26 stepeni Celzijusa, dok bi u petak ponegde moglo biti i vrlo slabe kiše.

Zatim bi ponovo usledilo otopljenje, posebno oko 15. 4, kada bi se maksimumi lokalno mogli kretati oko 30 stepeni Celzijusa.

To otopljenje bi moglo biti uslovljeno pokretanjem veće količine vlažnog i hladnog maritimno-polarnog vazuha koji bi se preko Skandinavije i središnje Evrope spuštao ka Alpima i oko 17. 4. bi mogla uslediti sekundarna ciklogeneza u zavetrini Alpa, upozorava Čubrilo.

Proračuni modela u ovom momentu daju veoma snažan upad maritimno-polarnog vazduha koji bu rezultovao jakom i dugotrajnom sekundarnom ciklgenezom koja bi nam posle 16.04. donela snažno pogoršanje, kišu, grmljavinske pljuskove i naglo zahlađenje te bi već oko 17.04. u predelima preko 900mnv bio uslova za sneg, dok bi teoretski snežna granica u narednih nekoliko dana mogla pasti i ispod 600mnv.

Sve bi bilo praćeno i obilnim padavinama, ali bi potencijalan problem predstavljalo jako zahlađenje koje bi donelo temperature ispod proseka sa mogućnošću pojave snega i ispod 600mnv.

Sve je to za sada na sreću samo mogućnost, ansamble članovi svih modela trenutno imaju podršku za to zahlađenje ali njegva snaga je i dlje upitna i tek negde oko 12.04. ćemo imati jasniju sliku i tom periodu. Kako još ima dosta rasipa među članovima niza zahlađenje bi moglo zaista biti vrlo jako ali i znatno blaže nego što se trenutno simulira.

Narednih dana svakako rano-letnje temperature koje će u najtoplijem delu dana često biti oko 30 stepeni Celzijusa, ali je polovinom meseca moguće vrlo jako pogoršanje i jače zahlađenje, zaključuje Čubrilo.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading