Nevreme M.L.
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock/ilustracija

Pravo letnje vreme nastaviće se i drugog dana vikenda, pa se uz sunčano vreme očekuje maksimalna temperatura do 29-30°C. Duvaće pojačan severozapadni vetar, koji će tokom dana biti povremeno i jak.

Krajem dana vetar će biti u slabljenju, a tokom večeri u skretanju na jugoistočni, stoji u vremenskoj prognozi meteorologa amatera Đorđa Đurića.

Inače, Srbija je ovog vikenda pod uticajem visokog vazdušnog pritiska, uz stabilno i suvo vreme, a visinski termički greben uslovljava strujanje veoma tople vazdušne mase sa Mediterana i sa severa Afrike.

Sunčano i veoma toplo vreme nastaviće se i početkom sledeće sedmice, ali će biti i veoma vetrovito, naročito u košavskom području i na planinama.

Dakle, u većem delu Srbije duvaće umeren do pojačan jugoistočni vetar, koji će u Vojvodini, u Pomoravlju, Podunavlju, u Braničevskom okrugu, u Beogradu i na planinama imati jake udare od 50 km/h, dok se na jugu Banata i u donjem Podunavlju košava imati olujne udare, na području Vršca od 80 km/h.

Košava će biti fenskog i suvog karaktera i vazduh će biti relativno suv, a maksimalna temperatura biće i do 30-31°C.

S obzirom na to da će nebo nad Srbijiom narednih dana biti vedro i uglavnom bez oblaka ili uz viosku oblačnost, sredinom dana očekuju se umerene vrednosti UV zračenja.

U sredu se očekuje prodor hladnog fronta, uz skretanje vetra na jak severozapadni i zahlađenje. Prema trenutnim prognozama, hladni front doneće kišu i pljuskove sa grmljavinom samo najzapadnijim predelima Srbije, dok se u ostalim predelima očekuje uglavnom suvo ili tek ponegde uz slabe padavine.

Ono što trenutno posebno zabrinjava jeste deficit padavina koji traje već duži niz perioda, a ozbiljnijih padavina za sada nema bar do sredine aprila, zaključuje Đurić.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading