Promo
Foto: Promo/Promo

Uz podatke koji ukazuju na rastući procenat gojazne dece, nastavnici fizičkog vaspitanja sve češće primećuju i slabiju motoriku među đacima. To ukazuje na potrebu za podsticanjem zdravijih navika kod dece, uz akcenat na važnost rekreacije i pravilne ishrane kao preduslova za njihovo zdravije odrastanje. Kako se navike grade još od najranijeg uzrasta, ove važne teme stavljene su u fokus edukativnih predavanja „Zdrava hrana svakog dana“ koja MAXI, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, od septembra prošle godine sprovodi u osnovnim školama širom Srbije.

Da bi deca pravilno rasla i razvijala se potrebno je da se hrane izbalansirano ali i da budu fizički aktivna, jer samo tako organizam može da iskoristi hranu na najbolji način, ističu nutricionisti. Sa druge strane nastavnici fizičkog navode da su deca sve manje aktivna ali i da se to može promeniti razvijanjem zdravijih navika na vreme.

Promo

Promo

 

„Preterano korišćenje mobilnih telefona i drugih digitalnih uređaja dovodi do smanjene aktivnosti kod dece, što rezultira lošijim fizičkim sposobnostima i motorikom. Neretko se susrećem sa đacima starijih razreda koji imaju problem da izvedu i najosnovnije vežbe - da urade kolut unapred ili preskoče kozlić. Čini mi se da su manje zainteresovani za sport nego nekada i da malo njih redovno trenira. Kako bi se to promenilo, važno je da im se još u ranom uzrastu usade sportske navike i tako poveća šansa da tokom celog života ostanu aktivni. Upravo zato se trudimo da našim đacima što više približimo važnost sporta i usadimo ljubav prema časovima fizičkog“, kaže Ana Popović, profesor fizičkog vaspitanja u OŠ „Braća Baruh“, gde je održano prvo predavanje u okviru programa „Zdrava hrana svakog dana“.

Strukovni nutricionista-dijetetičar Ivana Mišić, koja edukuje đake u okviru ovog programa, ističe kako su pravilna ishrana i fizička aktivnost naročito važni u predpubertetskom uzrastu dece, jer oni tada najviše rastu i razvijaju se. Upravo zato, predavanja su usmerena na đake četvrtih razreda.

„Uz fokus na važnost svakodnevnog unosa voća i povrća, zdravije užine i balansa u ishrani deo naše edukacije posvećen je i značaju fizičke aktivnosti. Kada je reč o ovoj temi, kod dece tog uzrasta primećujem veliki entuzijazam. Oni vole da pričaju o sportu, što koristim kao priliku da im objasnim da je, osim što je zabavna, fizička aktivnost i veoma korisna za njih, kao i da ukažem na to kako zdravija ishrana može doprineti boljim sportskim performansama“, objašnjava Ivana dodajući da se, uz slanje glavne poruke da je za dobar život potrebna dobra i kvalitetna hrana, povezivanjem ove dve važne teme obezbeđuje celovit pristup formiranju zdravijih navika od rane dobi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading