Zapalio se pežo
Foto: Printscreen/Foto: RINA, Ilustracija

Sektor za vanredne situacije podseća da je Zakon o zaštiti od požara jasan i precizan i zabranjuje spaljivanje trave i niskog rastinja na otvorenom prostoru, kao i biljnih ostataka strnih useva i smeća.

- Istim zakonom zabranjeno je i loženje vatre u šumskom kompleksu, kao i na udaljenosti 200 metara od ruba šume - izjavio je Miloš Milenković, pomoćnik načelnika Uprave vatrogasno-spasilačkih jedinica Sektora za vanredne situacije.

Istakao je da će pravna lica koja spaljuju strne useve, biljne ostatke i smeće na otvorenom prostoru biti kažnjena u iznosu od 300.000 do milion dinara, a fizička lica koja ne poštuju iste odredbe ovog zakona buće kažnjena u iznosu od 10.000 dinara.

- Takođe, fizička lica koja ne poštuju odredbe zabrane spaljivanja u okviru šumskog kompleksa i na udaljenosti 200 metara od ruba šume, kazniće se u iznosu od 10.000 do 50.000 dinara - precizirao je Milenković.

Naveo je da će Sektor za vanredne situacije u narednom periodu, zajedno sa drugim pripadnicima MUP, nadležnim inspekcijskim službama republičkog i lokalnog nivoa, pojačati nadzor i obilazak terena radi pronalaženja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe i njihovog procesuiranja, a sve u cilju smanjenja broja požara na otvorenom prostoru i povećanja bezbednosti građana.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading