Vremenska prognoza
Foto: Alo/Ilustracija

U prilog stabilnom i sunčanom vremenu ići će ne samo visok vazdušni pritisak, već i veoma izražen termički greben sa Mediterana, u sklopu kojeg će stizati veoma topla vazdušna masa sa severa Afrike preko Mediterana.

Za vikend i početkom sledeće sedmice u Srbiji će biti pretežno sunčano, povremeno uz umerenu oblačnost.

Sve do nedelje se očekuje severozapadni vetar, koji će u nedelju biti pojačan, povremeno i uz jake udare, dok će početkom sledeće sedmice, odnosno u ponedeljak i utorak duvati jugoistočni vetar, koji će u košavskom području i na planinama biti jak, na jugu Banata povremeno i sa olujnim udarima.

Maksimalna temperatura u subotu biće od 25 do 29°C, u Beogradu do 27°C. Još toplije biće drugog dana vikenda, uz temperature do 30°C, a početkom sledeće sedmice tropski dani doneće ponegde tempetrature i do 31-32°C.

Početkom sledeće sedmice očekuje se pad vazdušnog pritiska i jačanje snažnog ciklona sa zapada, što će biti uvod u promenu vremena.

U sklopu ciklona očekuje se premeštanje hladnog fronta, koji će do Srbije stići sredinom sledeće sedmice i doneti jače pogoršanje vremena.

Ovaj hladni front doneće već u sredu ujutro i pre podne severnim i zapadnim, a sredinom dana, posle podne i uveče i u ostalim predelima jače naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom, uz skretanje vetra na jak severozapadni.

Četvrtak će doneti razvesdravanje, ali u noći ka petku sa severa još jedno prolazno naoblačenje, ponegde sa kišom.

Temperatura obara sve rekorde ove godine

Od natprosečno tople zime ulazimo i u proleće koje već obara temperaturne rekorde. Za vikend smo imali u Srbiji temperaturu višu od 30 stepeni, što je, istorijski gledano, najviša zabeležena temperatura u Srbiji ikad, krajem marta.

- Suština je da bi trebalo narednih decenija da leta budu učestalije svežija. Iako je nezahvalno govoriti kakvo nas leto očekuje ove godine, ali ukoliko bismo pratili već učestalu šemu krajem aprila počinju grmljavine, u maju se hvata zalet sa pljuskovima, a već u junu i prvoj polovini jula nepogode i lokalne pojave grada i bujičnih poplava - kaže meteorolog Todorović.

Kako je naveo, ovo leto biće toplije nego neko prosečno leto, gledajući 100 godina unazad. Meteorolog Nedeljko Todorović kaže i da će nam april biti topao.

- Nakon blagog zahlađenja početkom ove sedmice, sledi nam porast temperature krajem sedmice, i to će ići i do 25, 26 stepeni, nakon čega ćemo imati opet blagi pad, ali generalno gledano, ostaće natprosečno toplo vreme - kaže Nedeljko Todorović za "Nova TV".

Gde je moguć sneg u aprilu

Prošle godine početkom aprila imali smo sneg, a kako je naveo meteorolog Todorović, i ove godine moguć je sneg u aprilu, ali u planinskim krajevima.

Kraj aprila, početkom maja pljuskovi sa grmljavinom

Vremenska prognoza za april mesec najavljuje za nijansu svežije vreme za ovaj deo godine.

- Kraj aprila i početak maja obeležiće pljuskovi sa grmljavinom. To znači da je moguće da će biti za nijansu svežije vreme za ovaj deo godine, a to znači da bi bilo i sunčanih dana sa povremenim pljuskovima i kratkotrajnim nepogodama - kaže Nedeljko Todorović za "Prva TV".

Na linku pogledajte detaljnu vremensku prognozu za proleće, po mesecima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading