pesak iz sahare
Foto: Alo/Tanjug / Milo Milivojević

Južno strujanje zavisi od pozicije ciklona, odnosno oblasti niskog pritiska, pa kako se on približava Evropi jača to strujanje i smena vazdušnih masa, dolazi atmosferski front koji donosi padavine koje talože sa sobom pesak na tlo nakon čega je atmosfera čista, objasnio je Todorović.

Komentarišući 180 hiljada tona peska iz Sahare koji je jak i topao vetar doneo u Srbiju i ostatak Evrope, Todorović je za Tanjug rekao da su to poznati obrasci strujanja iznad evropskog kontinenta kada se ciklon nađe u oblasti Sredozemlja, blizu afričkog kontinenta, kada na prednjoj strani u smeru kretanja postoji jako jugozapadno strujanje koje iz Afrike prenosi pustinjski pesak u oblast Sredozemlja i južne delove kontinenta, pa čak neki put i do severa kontitneta.

NIJE BILO OPASNOSTI OD SAHARSKOG PESKA Narednih dana neće biti prilika da vetar iz Afrike donese nove čestice

Alo

 

"Oblaci puni peska iz Sahare iznad naše teritorije bili su dva dana, 31. marta i 1. aprila. Već noću između 1. i 2. aprila sa prolaskom atmosferskog fronta, uz nešto malo kiše i promenom smera kretanja vetra vazduh se raščistio.

Prenos peska iz Sahare premestio se dalje na istok Evrope, u pozadini se atmosfera raščistila i narednih dana neće biti takvih prilika da vetar iz Afrike donose novi pesak", objasnio je meteorolog.

 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading