Praznik
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Datum ovog praznika je pokretan s obzirom na to da se praznuje tačno osam dana ped Vaskrs, uoči praznika Cveti. Ove godine je to 27. aprila.

Praznuje se u spomen na pravednog Lazara, sledbenika Hristovog, koga je sin Božji vaskrsnuo iz mrtvih. Ovaj dan uoči Uskrsa je posvećen najmlađima i označava se kao dečji praznik.

Na ovaj dan običaj je da se bere olistalo pruće vrbe, jer se veruje da se tako snaga zelenila prenosila na decu i odrasle, budući da je vrba zbog bujnog rasta smatrana simbolom zdravlja i snage. Za Vrbicu je običaj da se oko struka nose grančice vrbe, a oko vrata zvončići, koji simbolizuju pozdrav Hristu.

Ovo je praznični dan u crkvenom kalendaru nije obeležen crvenim slovom, ali ne bi trebalo da se rade teži fizički poslovi. Posti se na ulju, a ribu nije dozvoljeno jesti.

@alo_portal KAKO MEDIJI SAZNAJU: Ovo je majka male Danke guglala pre i posle nestanka devojčice! #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ゚viral #foryou #foryoupage #fypシ #dankailic #bor #viraltiktok #amberalert ♬ Action Music(853437) - Pavel

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading