krštenje u crkvi
Foto: Shutterstock/Foto: shutterstock.com

Sveti Grigorije Palama, arhiepiskop solunski i čudotvorac, je važna figura u pravoslavnoj tradiciji, a njegova spomenica se obeležava tokom Pačiste nedelje.

On je bio i učitelj isihazma, mističnog pokreta koji je nastao na Svetoj Gori, gde se i Grigorije zamonašio. Isihasti veruju da se kroz sabranošću, tihovanje i usrdnu molitvu može doživeti i ugledati božanska svetlost, slično kao što su to doživeli sveti apostoli pri preobraženju Hristovom na Tavoru.

Pačista nedelja nas podseća da se treba stalno i iznova duhovno razvijati, kako u teškim trenucima kada tražimo duhovnost kroz molitve i razmišljanje, tako i u svetlim trenucima života kada vlada radost i sreća.

Druga nedelja je simbol da se duhovnom rastu treba posvetiti i kada je sve lepo i kada u životu vlada harmonija, jer je važno da na duhovnost ne zaboravimo ni u tim trenucima kako bi ta svetlost i duhovni razvoj dugo trajali.

Ova nedelja služi kao podsećanje da duhovna praksa nije samo odgovor na teškoće već i način života koji treba negovati kroz sve životne okolnosti.

Vernici tokom Pačiste nedelje poste za čišćenje tela, ali i srca od negativnih i loših misli, kao i uzdržanje od loših dela.

Posti se na vodi cele nedelje, dok se za vikend praktikuje post na ulju.

(kurir.rs)

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading