Pas
Foto: Alo/Foto: Twitter/printscreen

Tačan broj napuštenih životinja u Srbiji nije poznat, međutim, ne zna se ni koliko ima vlasničkih pasa jer nikakav registar u našoj zemlji - ne postoji. Ono što se zna jeste da su kapaciteti svih azila prepuni, kažu u Udruženju Animal Rescue, piše Blic

Kako kažu, ljudi moraju da nauče šta znači biti odgovoran vlasnik, a to se postaje pre nego što dobijemo životinju.

- Treba da se informišemo o tome šta znači zapravo imati ljubimca. Kakve su to obaveze. Što finansijske, što vremenske, posvećenost. To je kao da vam dolazi jedno dete u porodicu i vi o njemu morate brinuti jer imate odgovornost. Imate naravno i ljubav, i na sve ono lepo što ljubimac nosi, ali imate i obaveze - kaže za "Blic" TV Sanja Radosavljević iz udruženja Animal Rescue Serbia.

Hrvatska je pooštrila svoje zakone pa ubuduće ko napusti kućnog ljubimca, domaću životinju ili pripitomljenu divljač, može da bude kažnjen zatvorom do godinu dana, a napuštanje životinja uvedeno je kao novo krivično delo.

Izmenama zakona predviđena je i zatvorska kazna do dve godine ako vlasnik izbaci životinju, a ona potom ugine. Da li je Srbija blizu takve kaznene politike? Postoje li kazne i koliko često se propisuju?

- Trenutno je u Srbiji zaprećena prekršajna kazna za napuštanje životinja i to za pravno lice je od 100.000 do milion dinara, a za fizičko lice od 5000 do 50.000 dinara. Ali moram da naglasim - da bi se to sprovelo kako treba, postoji jedan uslov svih uslova, a to je da su svi psi evidentirani odnosno čipovani tj. da se zna ko su im vlasnici jer vi jedino u toj situaciji možete znati ko je napustio psa - rekla je Ivona Atanasijević Stošić, pravnica i predsednik udruženja Evropska inicijativa.

Država koja je visokim kaznama uredila stanje sa napuštanjem životinja je Austrija u kojoj, da bi neko postao vlasnik psa prvo mora da pohađa stručni kurs.

Takođe, plaćaju i porez na ljubimce, a i osiguranje od autoodgovornosti sa sumom osiguranja od najmanje 725.000 evra za štetu na imovini i čoveku koju može prouzrokovati pas. Kazna za neskupljanje izmeta iznosi 2.000 evra. Možda zbog tih kazni u Austriji ima manje kućnih ljubimaca, ali će svaki vlasnik dva puta razmisliti pre nego što postane vlasnik ili reši da napusti svog ljubimca.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading