matematičari subotica
Foto: Alo/Foto: Grad Subotica

Diplome za osvojeno jedno od prva tri mesta dobila su – 62 osnovca i 23 srednjoškolca. Svečanosti je prisustvovao i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, tom prilikom, izrazio zadovoljstvo što mladi matematičari iz ovog grada nastavljaju tradiciju blistavih matematičkih rezultata.

„Izuzetno mi je drago što se danas nagrađuje veliki broj talenata. I ova veličanstvena slika iz naše prelepe Velike većnice govori više od bilo koje reči: tako veliki broj mladih koji su budućnost našeg grada, budućnost naše Srbije. Sa ovog mesta svi zajedno šaljemo i snažnu poruku svim mladima iz našeg grada i naše zemlje – da je ovo pravi put, put znanja, a vi jedan veliki svetionik na tome putu“, istakao je gradonačelnik Bakić.

Dodao je da bi svi trebalo da znaju koja je važnost obrazovanja i koja je važnost što veće količine znanja, i podsetio da su mnogi pokušali da daju definiciju znanja, ali da određena definicija ne postoji.

„Frensis Bejkon, engleski filozof, državnik i esejista, rekao je – znanje je moć, a veliki Gete je tvrdio da – pravo znanje uliva snagu. To su povezane stvari. Kada vi, deco, vremenom završite vaša školovanja, a ja vam od srca želim najveća priznanja akademskih građana koja postoje, onda ćete u realnom životu sa tom moći i sa tom snagom graditi samopouzdanje koje će vam biti izuzetno važno za vaš dalji razvoj na, nadam se, odgovornim funkcijama“, naglasio je Bakić.

Uz isticanje da je posvetiti pažnju i podržati talenat koji se krije u učenicima izuzetno plemenit cilj i zadatak koji može da posluži kao primer zajednici i celom društvu, naveo je da je Grad Subotica, vođen upravo tom težnjom, ove godine u svom budžetu izdvojio za razvoj mladih talenata sredstva u iznosu od tri miliona dinara i da je među mladima koji dobiju sredstva najviše upravo matematičara.

„Želim da znate i da je u subotičke osnovne i srednje škole u periodu od 2016. do kraja 2023. godine sa svih nivoa vlasti samo u opremu, sanaciju, adaptaciju i izgradnju objekata uloženo čak 1.001.235.424,15 dinara. Grad Subotica je u tom periodu za objekte osnovnog i srednjeg obrazovanja izdvojio 405.225.352,60 dinara. Trudićemo se da i u 2024. godini ispunimo zacrtane ciljeve u rekonstrukcijama i adaptacijama škola osnovnog i srednjeg obrazovanja, kako bismo vama mladima obezbedili što kvalitetnije uslove za vaš razvoj, za vaš napredak“, rekao je Bakić.

On je npomenuo da je pri završetku veliki projekat izgradnje brze pruge Beograd – Budimpešta, koji će im, tokom studiranja, omogućiti da putuju na nastavu do Novog Sada i Beograda, a i njima, i njihovim roditeljima, biti olakšanje po pitanju kućnog budzeta.

„Na kraju bih vam poželo da, kada budete završili vaše školovanje, bilo ono u našem gradu, Novom Sadu ili Beogradu, preuzmete odgovorne funkcije našeg grada, naše Srbije. Da jednog dana kad neki od vas budu za ovom govornicom, ja sedim u tim klupama i budem vama podrška. Od srca vam želim sve najbolje, čestitam svim dobitnicima priznanja. Ovom prilikom

bih čestitao i profesorki Ljubici Kiselički i svima koji su učestvovali iz Društva matematičara u vašoj pripremi. A ovaj rezultat je vaš, on je rezultat vašega rada koji ste uložili u sopstveni talenat“, zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Prisutnima se obratila i predsednica Društva matematičara Subotice, Jasmina Dulić, koja je kazala da očekuje da će se na državno takmičenje iz matematike za osnovce, koje će se 11. maja održati u Valjevu, plasirati dvoje ili troje učenika osnovnih škola. Istakla je da se na republičko takmičenje iz matematike za srednjoškolce, zakazano za 20. april u Novom Pazaru, plasiralo sedam učenika i da su svi oni iz subotičke Gimnazije „Svetozar Marković“.

Učenicima Gimnazije „Svetozar Marković“ koji su se plasirali na republičko takmičenje iz matematike specijalne nagrade uručio je gradonačelnik Stevan Bakić, dok im je diplome domaćina okružnog takmičenja TŠ „Ivan Sarić“ uručila predsednica Komisije za takmičenja iz matematika, Radoslava Srđenović.

Diplome i pohvale najuspešnijim mladim matematičarima uručili su i članica Gradskog veća zadužena za oblast sporta i omladine, Nataša Aleksić, članica Gradskog veća zadužena za oblast obrazovanja i kulture, Milanka Kostić, direktori škola domaćina takmičenja OŠ „Kizur Ištvan“ i Tehničke škole „Ivan Sarić“, Dejan Anđelović i Željko Rajčić, i predsednica Društva matematičara Ljubica Kiselički.

Na današnjoj svečanosti u Velikoj većnici Gradske kuće dodeljene su i diplome učenicima trećih razreda osnovnih škola koji su učestvovali na Gradslkom takmičenju iz matematike održanom u OŠ „Miroslav Antić“, na Paliću.

BONUS VIDEO

https://cms.brid.tv/videos/index/19913/?partner_id=19913#:~:text=Code%20copied.-,%3Cscript,%3C/script%3E,-Copy%20the%20embed

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading