TEŽE NEGO MATEMATIKA? Osmake je danas ovo najviše mučilo
Foto: Alo/Tanjug

Kako je za Alo! navela osmakinja novobeogradske osnovne škole, probni testovi su bili sasvim korektni, ali da im je njihovo nedovoljno učenje danas mnogo odmoglo. Kako je navela, ovo im je lekcija da shvate kako dalje da se pripremaju, kao i to da je važno što su videli kako to sve izgleda.

- Naravno, strah nas je paralisao, ali bez obzira na krajnji rezultat, danas sam shvatila koliko zapravo još treba da učim, da se uozbiljim, kao i da se bolje organizujem jer uskoro nas očekuje ono najvažnije - prijemni ispit - poručila je ova devojčica.

Prema njenim rečima, geografija bila odlična, jedino što sebi zamera jeste nedovoljan rad.

Takođe, s druge strane, Kurir je razgovarao sa učenicima Osnovne škole "Drinka Pavlovic" u Beogradu koji kažu da su zadaci na zaokruživanje bili laki, ali da im je ovaj test iz maternjeg jezika u poređenju sa matematikom bio dosta teži.

- Zadaci u kojima su nam odgovori ponuđeni i treba samo da zaokružimo su laki, ali oni u kojima se od nas traži razumevanje pročitanog su nam teži. U 19. zadatku je bio tekst koji je napisan na više od pola strane. Nisam ga ni pročitao do kraja te ga zato nisam ni uradio. Rekli su nam da pažljivo čitamo jer se u tekstu nalaze odgovori, ali većina nas to nije uradila. Ovo je samo probni test, videli smo otprilike kako izgledaju zadaci i imamo vremena da se pripremimo za završni ispit - rekao je jedan učenik.

Kalendar male mature

- 23. mart test iz srpskog jezika i izbornog predmeta;

- 8-11. april: Rok za promenu trećeg izbornog predmeta;
- 17. jun završni test iz srpskog jezika;
- 18. jun završni test iz matematike;
 -19. jun završni test iz predmeta po izboru;
- 21. jun preliminarni rezultati male mature;
- 24. jun konačni rezultati male mature;
- 25-26. jun: popunjavanje lista želja za upis i,
- 1. jul Konačna raspodela daka po školama.

Druga učenica je dodala da su tekstovi bili predugački te da ih zbog toga nisu uradili.

- Takođe je bila i jedna pesma gde je trebalo odrediti književni rod, nismo bili sigurni da li je epika, lirika ili drama - zamišnjena je ona.

Pored manjka koncentracije za čitanje tekstova učenici kažu da su imali probema i oko značenja padeža.

- U jednom zadatku se tražilo da se napiše značenje instrumentala. Znao sam samo jedno a to je društvo, ovog drugog nisam mogao da se setim, a zapravo je bilo to drugo. Sada su mi drugari rekli da je u pitanju sredstvo. U jednom zadatku je bilo podvučeno "ja" i da se napiše vrsta reči. To takođe nisam uradio - nabraja nam đak.

Podsetimo, osmaci su danas polagali i probni test iz izbornog predmeta, a u ovoj generaciji najviše njih se odlučilo za geografiju, preneo je Kurir.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading