Pronašen skelet ispod gimnazije u Čačku
Foto: Alo/Rina

Arheolozi su došli na lokaciju i tom prilikom u kanalu iskopanom za vodovodnu instalaciju pronašli jedan grob sa ostacima skeleta za koji bi se moglo reći da je pokojnik mlađeg uzrasta (14 – 15 godina) a po orjentacije položaja ruku, smatramo da je u grob položen hrišćanin iz perioda između 14. i 15. veka.

- Pronađeni su i delovi bedema koji se vezuju za antički period i deo su antičke rimske fortifikacije, kao i jedan bakarni novčić cara Konstancija drugog iz 4. veka. Takođe, pronađeno je i nekoliko pokretnih nalaza i ukrašen koštani predmet. Postoje indicije da će se pojaviti i još jedan kameni grob jer postoji kamenje koje ukazuje na to ali i da je na tom potezu nekada bilo groblje, odnosno nekropola iz hrišćanskog perioda, koja je usko povezana za postojanje crkve na tom potezu, sve do dolaska Turaka i pretvaranja crkve u džamiju”, rekao je za RINU arheolog Narodnog muzeja u Čačku Vujadin Vujadinović.

Pronašen skelet ispod gimnazije u Čačku

Rina

 

On je istakao da su svi nalazi podignuti, dokumentovani i fotografisani, kao i da će se istraživanja nastaviti do kraja sedmice i da neće bitno uticati na dalju dinamiku radova.

Za arheologe ovo nije iznenađenje jer su 2015. godine u dvorištu Gimazije otkriveni temelji velike građevine iz rimskog perioda, kao i hrišćanski grobovi ukopavani u temelje te, verovatno, javne zgrade. Smatra se da je oko mesta škole bio verovatno centar naselja iz rimskog perioda.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading