Crkva
Foto: Shutterstock/Shutterstock

 D.T. je ramenom u prolazu udario sveštenika i čitav slučaj prijavljen je policiji i tužilaštvu, nezvanično saznaje Blic. Nakon sprovedene istrage, nadležno javno tužilaštvo odlučilo je da protiv osumnjičenog ne pokrene krivični nego prekršajni postupak zbog sumnje da je počinio krivično delo iz člana 9. Krivičnog zakonika (vređanje, vršenje nasilja, pretnje ili tuča).

Podsetimo, Eparhija Bačka objavila je tada da je "nepoznati muškarac pred svedocima, ničim izazvan, udario sveštenika i zatim se brzo udaljio u nepoznatom pravcu".

Eparhija Bačka tvrdi da je napad motivisan "medijskim pohodima na SPC"

"Očigledno je da je ovaj napad motivisan svakodnevnim i sve izražajnijim medijskim pohodima na Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), naročito poslednjih meseci i dana, kada se na direktnom udaru poznate medijske anticrkvene i antisrpske armade ponovo našla Eparhija bačka i njena Crkvena opština novosadska zbog misijske delatnosti u srpskom narodu, očigledno uspešne", piše u saopštenju Eparhije bačke.

Prema njihovim navodima, "poslednjih dana su rečeni mediji i njihovi pokrovitelji svoj govor mržnje usmerili protiv želje i inicijative pravoslavnih vernika da se izgradi spomen-hram Svetih mučenika bačkih na Limanu, gde više desetina hiljada vernika nemaju svoju parohijsku crkvu".

Nedavno je napadnut sveštenik SPC u Prizrenu, više o tome u posebnoj vesti.

"Ova potreba građana Limana je odmah zloupotrebljena i ispolitizovana da bi se naše društvo dodatno polarizovalo i vratilo u društveni ambijent posleratnih godina kada su Crkva, njeno sveštenstvo i verni narod bili diskriminisani na svakom koraku, pa čak i fizički likvidirani", saopštavaju.

Oni na kraju pozivaju "sve društvene činioce, a posebno političke partije, medije i nevladin sektor, da na ovom primeru uvide svoj deo odgovornosti i da svi zajedno kao društvo učinimo sve da se ambijent u kojem živimo izleči i upristoji jer će, u suprotnom, dolaziti do sve većih podela u društvu".

(Blic)

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading