EVO KAKO DA PROVERITE RADNI STAŽ Ovo je odlučujući faktor
Unsplash

Postupak za ostvarivanje prava iz penzijskog osiguranja pokreće se kod Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (RFPiO), koji po službenoj dužnosti vodi evidenciju o ostvarenom penzijskom stažu.

Kako proveriti radni staž

Provera radnog staža nije uvek bila ista. Ranije je moralo da se čeka u redovima na šalterima PIO Fonda kako bismo proverili da li je poslodavac sve uredno upisao.

Nekada su se ovi podaci unosili u radnu knjižicu koja je predstavljala evidenciju celokupnog radnog staža. Međutim, danas je ta praksa stvar prošlosti jer se evidencija vrši elektronski.

Prvi korak za proveru radnog staža je prilično jednostavan, ali vam je potrebno fizički da odvojite vreme. Naime, staž se može proveriti u filijali PiO Fonda, nezavisno od prebivališta, odlaskom na šalter fonda, kao i putem njihovog sajta.

Dostupnost provere putem interneta je značajno olakšala postupak provere informacija, a takođe je i smanjila gužve na šalterima.

Ipak, pre prvog korišćenja servisa, za proveru radnog staža preko interneta potrebna je šifra odnosno PIN kod za koji je neophodno prvo otići do Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Uzimanje šifri lično, a ne slanjem elektronskim putem predviđeno je kako bi se obezbedila puna sigurnost i zaštita ličnih podataka korisnika ove usluge, preneli su mediji saopštenje Fonda PIO uz objašnjenje da se šifra uzima jednom, koristi trajno i da je ova usluga potpuno besplatna.

Korako po korak

U nastavku ćemo, korak po korak, detaljno objasniti kako proveriti radni staž preko interneta:

1. Dakle, najpre treba popunite "Zahtev za izdavanje šifre za pristup podacima Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje". Ukoliko ne možete ili ne želite da štampate i popunjavate ovaj obrazac kod kuće – ne morate, jer ga svakako možete popuniti i na šalteru PiO Fonda.

2. Zatim sa ličnom kartom morate da odete lično do najbliže filijale ili službe filijale Fonda. Imajte u vidu da šalteri filijala PiO rade svakog radnog dana od 8 do 15 časova. Ukoliko ste prethodno ispunili zahtev kod kuće, potrebno je samo da ga predate; a ukoliko niste onda kažete da želite sami da proverite staž elektronskim putem i da vam treba šifra za pristup. Tada će vam dati da popunite obrazac i nakon toga službenici će vam predati kovertu sa PIN kodom.

3. Sada kada imate PIN kod, otvorite elektronski servis za građane RFPiO i popunite potrebne podatke.

Da bi se pristupilo ličnim podacima iz matične evidencije Fonda PIO, potrebno je uneti svoj Jedinstveni matični broj građana (JMBG), PIN (šifru) koja je dobijena u Fondu PIO i verifikacioni kod koji se sistemski pojavljuje svaki put kada se pristupi ovoj strani (dakle, treba ga prekucati sa ekrana). Nakon popunjavanja sva tri polja, treba kliknuti na dugme "Prijava". Ova usluga je besplatna i možete se realizovati bez ograničenja.

4. Nakon toga vam se otvara sledeća stranica. Treba da kliknete na "Izveštaj o podacima iz matične evidencije" – istaknuto crvenom bojom na slici. I tada dobijate kompletan izveštaj.

Važno je znati i da beneficirani staž u Srbiji imaju radnici nekoliko profesija, a reč je o značajnije većem broju od deset.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading