Rang lista
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu i predsednik PUPS-a, partije koja se za 13. penziju zalaže godinama, kaže da to zavisi od političke volje i stanja državne blagajne.

Krkobabić navodi da bi se sredstva za '13. penziju' izdvajala iz budžeta, iz sredstava namenjenih za socijalnu politiku, a ne iz Republičkog fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje, tako da se ne naruši postojeći sistem PIO.

Pravo na 13. penziju mogli bi da imaju svi oni koji evidentno sa postojećom penzijom ne mogu da podmire osnovne potrebe.

Trinaestu penziju ili neki drugi institut socijalne politike, poznaju i zemlje Evropske unije, a u okruženju to je Hrvatska, u kojoj postoje jednokratna davanja penzionerima.

Krkobabić kaže da se takozvana '13. penzija', za koju se PUPS-Partija ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije zalaže godinama, nije klasična penzija, već poseban institut odgovorne socijalne politike, sistemski uređen, što znači da se zna kome, koliko se i kada isplaćuje.

On navodi da su razlozi za uvođenje '13. penzije' očigledni i ekonomski opravdani.

Kako objašnjava, prilikom svakog novog povećanja iznosa penzija povećava se i razlika između najvećih i najmanjih primanja penzionera, te je jedini način da se pomogne penzionerima s najmanjim primanjima uvođenje '13. penzije'.

- U 13. penziju, uslovno rečeno, mogu se uključiti i sva dosadašnja jednokratna davanja na republičkom nivou u proteklim godinama, a koja su bila izuzetno značajna za penzionere, pogotovu za one s najmanjim primanjima. Za te namene proteklih godina izdvojena su izuzetno velika sredstva - naveo je Krkobabić.

Kako navodi, pored tih jednokratnih davanja, bilo je i drugih primera – u gradu Beogradu, u periodu od 2008. do 2012. godine i u Republici Srbiji, 2013. i 2014. godine.

- U Beogradu je svima koji su primali manje od 20.000 dinara isplaćivano četiri puta po 5.000 dinara. U Srbiji penzionerima koji su primali manje od 16.000 dinara, isplaćeno je četiri puta po 4.000 dinara. Bile su to inicijative PUPS-a - naveo je Krkobabić.

Ističe da bi se sredstva za '13. penziju' izdvajala iz budžeta, iz sredstava namenjenih za socijalnu politiku, ne iz Republičkog fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje, i to na način da se ne naruši postojeći sistem PIO.

Na pitanje kada bi 13. penzija mogla da počne da se isplaćuje korisnicima, Krkobabić kaže da to, pre svega, zavisi od stanja državne blagajne, kao i od političke volje.

Krkobabić navodi da bi pravo na 13. penziju mogli da imaju svi oni koji evidentno sa postojećom penzijom ne mogu da podmire osnovne potrebe.

- To su, pre svega, oni kojima je ugrožena egzistencija, ali i dostojanstvo - ističe Krkobabić.

Na pitanje koliki bi iznos penzije mogao da bude, Krkobabić navodi da to zavisi od broja korisnika i od raspoloživih sredstava u budžetu namenjenih za socijalna davanja.

- Podrazumeva se da bi taj iznos trebalo da bude takav da potvrdi opravdanost tog davanja - ističe on.

Alo/Demostat

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading