Ministar Selaković promovisao socilajno preduzetništvo
Foto: Alo/Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Ministar Selaković je tom prilikom podsetio da je pre dve godine donet Zakon o socijalnom preduzetništvu i najavio donošenje Programa razvoja socijalnog preduzetništva.

Selaković je posetom Udruženju „Naša Kuća“ koje je fomirala Anica Spasov, zajedno sa roditeljima dece sa teškoćama u razvoju, započeo kampanju promocije socijalnog preduzetništva i najavio da će u narednom periodu Ministarstvo, u saradnji sa Nacionalnom alijansom za lokalni i ekonomski razvoj (NALED), promovisati socijalno preduzetništvo u cilju motivacije drugih organizacija i udruženja da se registruju kao socijalna preduzeća, i da će administracija koja je do sad bila prepreka biti prevaziđena donošenjem ozbiljnih podzakonskih akata.  

Ministar Selaković promovisao socilajno preduzetništvo

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

 

- Žena koja ima neverovatnu energiju i ideje, neko ko je uspeo da na različitim mestima Srbije na dnevnom nivou okupi preko stotinu mladih, odraslih i dece, koja učestvuju u jednom radnom procesu. Radni proces je proizvodnja papira, i to reciklažnog papira, izvanrednog kvaliteta koji se koristi za više namena koji je našao ozbiljno mesto na tržištu - naveo je Selaković.

Ministar je naveo da je to samo jedna od delatnosti udruženja i dodao da je  Anica Spasov deo Saveta za razvoj socijalnog preduzetništva.

- Socijalno preduzetništvo treba da nam posluži kao državi koja je ozbiljno rešila pitanje  nezaposlenosti, tim pre što je pre 12 godina u Srbiji nezaposlenost bila gotovo 26 odsto.Ona je danas 9 odsto. Dakle, mi smo kao država u ozbiljnoj meri iscrpeli raspoložive kontigente radne snage i došao je red da se bavimo teško zapošljivim kategorijama stanovništva - rekao je ministar, i dodao da među teško zapošljivim kategorijama stanovništva spadaju osobe sa invaliditetom, kao i različite druge vrste ranjivih grupa, žene starije od 50 godina, nekvalifikovani radnici, žrtve nasilja u porodici.

- U ovom trenutku, na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Srbiji imamo preko 17. 000 osoba sa invaliditetom koje se vode kao nezaposlene. Sa druge strane imamo veliki broj osoba sa invaliditetom koji još uvek nisu registrovani od strane Nacionalne službe za zapošljavanje iz jednog od razloga što nije određen njihov stepen invaliditeta - naveo je Selaković.

On je dodao da u Srbiji ima 260.000 ljudi koji su dugoročno nezaposleni, lica koja nemaju kvalifikacije, od kojih su 153.000 žene koje su starije od 50 godina.

- Reč je o nekoj vrsti žrtava tranizicije kojima je teško da se zaposle i socijalno preduzetništvo jeste vid radnog angažovanja svih ovih kategorija lica. To je nešto čime se bave razvijene zemlje sveta i ovo je dokaz da je Srbija u naponu svoga razvoja počela da se bavi ovakvom jednom temom - istakao je Selaković.

- Stalo nam je da animiramo što veći broj preduzeća da upišu status i uključe se u konsultacije oko programa razvoja i definisanja konkretnih mera podrške - izjavila je prilikom posete „Našoj kući“ izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

Prema njenim rečima NALED-u je posebno važno da bude podrška osetljivim grupama koje su obuhvaćene ovim zakonom, a koje pored osoba sa invaliditetom i onih sa teškoćama u razvoju, obuhvataju i žene koje su dugoročno nezaposlene, a poseduju konkretne veštine iz kojih mogu da ostvaruju prihod i koje mogu da budu temelj njihovog osnaživanja i afirmacije. Istakla je da je jedan od takvih primera i Etno mreža koja pruža podršku stotinama žena širom Srbije da čuvaju kulturno nasleđe i ekonomski se osnaže.

Pored Udruženja „Naša kuća“ u Beogradu  postoje i „Centar Zvezda“ i „Etno mreža“ koje se bave socijalnim preduzetništvom, kao i mnoga druga koja će predstojećim regulativama znatno olakšati rad u svom okviru.

BONUS VIDEO:

 

@alo_portal Premijerka Ana Brnabić i njena partnerka, doktorka Milica Đurđić su pre devet godina udomile psa. 🐶 U razgovoru za Alo, Milica Đurđić ispričala je kako je mešanac Lav zaustavio njihov automobil i kako je, kako ona kaže, Lav njih našao. 🥰 Ceo intervju pogledajte u 20h na našem YouTube kanalu ▶️ Ako želite da usvojite psa ili mačku, posetite Facebook stranicu Pet Mondo Serbia 🐈🐶 #alo #alodnevnenovine #anabrnabic #milicadjurdjic #fypシ゚viral #fypシ #fy #viralvideo ♬ original sound - Alo_portal

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading