Devojka pala sa tvrđave u Nišu
Foto: Alo/Shutterstock

Iz Zavoda za zaštitu spomenika kažu da je tunel oduvek postojao, ali da nije mogao biti vidljiv dok nisu krenuli radovi i dodaju da postoje dve mogućnosti, od kojih je realnija da bude zatvoren zbog bezbednosti.

Nedavni dogovor je, kažu, da se zatvori i prolaz kod Stambol kapije zato što stepenice nisu bezbedne, kao i to da je to jedino rešenje dok se ne odvoje sredstva za rekonstrukciju.

Lagumi su postojali u svakoj tvrđavi, vremenom su ili zatrpani ili uništeni. Znamo da se rupa otvorila kada se krenuli radovi, zapravo postojala je ona oduvek samo je sada vidljiva. Trenutno, deluje kao najispravnije da se tunel zatvori, zbog sigurnosti. Druga mogućnost je da se sve očisti, isprazni i vidi koliko je tunel siguran i bezbedan - navode iz Zavoda.

Arheolog i istoričar Miša Rakocija navodi da je poznato da su delovi takvih tunela zatrpani, ali napominje da ih je zbog turističkog potencijala važno istraživati i nikako zatvarati za javnost.

Znamo da je tunel po tome što su zidovi obrađeni. Sada postoje dve mogućnosti da taj tunel predstavlja poternu kapiju ili može biti za odvod prljavih voda iz Tvrđave. Na celom tom području nekada je bio kanal od kapije pa do mesta gde se nalaze polukružne stepenice. Tu je nekada postojao drveni most - navodi Rakocija.

Nakon što je nekoliko kamenih kocki ispalo je iz zidina niške Tvrđave, a za sređivanje oštećenja čeka se javna nabavka koju mora da raspiše Kancelarija za lokalni i ekonomski razvoj.

Iz Zavoda za zaštitu spomenika Niša navode da prate stanje niške Tvrđave i da kada uoče ugrožene delove odmah šalju dopise za sanaciju.

Bedem dugo nije rađen i postoje tačke koje su rizične, naročito deo gde su se kocke obrušile, a ima još nekoliko takvih tačaka. Naročito, moramo da vodimo računa o delu bedema koji se nalazi prema šetalištu gde prolaze ljudi često - navode iz Zavoda.

Potvrđuju da postoji plan da se renovira bedem niške Tvrđave, koji je spreman za ozbiljnu rekonstrukciju, ali da trenutno imaju novca samo za sanaciju najproblematičnijih delova.

Napominju da je poslednja procena za sanaciju zidina Tvrđave bila preko 200 miliona dinara.

Podsetimo, izgradnja pešačke zone kod niške Tvrđave i Beogradske kapije u Ulici Đuke Dinić počela je poslednjeg dana novembra, a radovi, prema najavama, trebalo je da budu završeni do kraja prošle godine. U planu je izgradnja parka koji će se prostirati od tog dela Tvrđave do Univerzitetskog trga. Radove izvodi Vodogradnja Gorana Ljubića Međarca, navode Južne vesti

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading