Škola
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Naime, na društvenim mrežama osvanula je prepiska koju je podelila ponosna mama, a u kojoj se kratko i jasno vidi situacija u kojoj su se ona i dete našli. 

Bez polemike, ovaj razgovor je završen za minut. 

mama i dete

Printscreen

 

U komentarima na ovaj snimak ekrana mogu se videti različiti stavovi, od onih da bi upravo tako svaki roditelj trebalo da postupi, pa do onih da bi trebalo "izlupati" i mamu i dete. 

"Naravno! Nije po pravilu škole, ali u životu se ne poštuju uvek pravila. Ovako se uče druge vrednosti.", napisao je jedan korisnik Fejsbuka. 

Neki su se sa nostalgijom prisećali svojih bežanja: 

"Mi svi pobegnemo i dođemo kod moje mame u radnju, ona nam da sok i onda nas grdi... ", napisala je jedna Marina. 

Inače, neka istraživanja su pokazala da srpski učenici prednjače u svetu po izostancima iz škole. Kao opravdanja najčešće se navode zdravstveni razlozi, takmičenja, putovanja, a ponekad roditelji pravdaju časove zbog izbegavanja kontrolne vežbe ili propitivanja.

Međutim, ako im pravdate časove samo da bi izbegli kontrolni, dajete im loš primer, kažu stručnjaci. 

Kamenovana škola u Lipljanu

Prazna učionica, Alo

 

Izostajanje iz škole posebno je aktuelno u vreme pismenih i kontrolnih zadataka jer postoje roditelji koji deci pravdaju časove da ne bi dobila lošu ocenu.

– Zastareli nastavni programi u školama, ali i sve više vremena koje učenici provode na društvenim mrežama uzrok su sve većeg izostajanja sa časova, kako u osnovnim, tako i u srednjim školama. Tu su i kontrolni i pismeni zadaci, kao i usmena ispitivanja, koje je, po njima, bolje izbeći i dobiti neopravdani izostanak nego nedovoljnu ocenu – kaže Dragana Stanković, školski psiholog i urednica portala „Psihologija online“, koja dodaje da se najviše izostaje s prvog časa, ali i sedmog, kad su učenici već prezasićeni.

Neretko se dešava da deca izostaju iz škole i po nekoliko dana zbog porodičnih putovanja, s tim što se tada nameće pitanje – kakvu poruku o školi šaljemo deci na taj način.

– U tom slučaju deca će morati sama da nadoknade propušteno gradivo i pitanje je koliko će u tome uspeti bez pomoći nastavnika. Poruka koja se na taj način šalje jeste da je putovanje kao vid zabave važnije od škole – ukazuje Stankovićeva.

DRUŠTVENO KORISTAN RAD

Podsetimo, društveno koristan rad je nova praksa u našim školama. U Gimnaziji "Patrijarh Pavle" Ognjen i Todor su tako što su zasadili drvo izbegli ukor nastavničkog veća. Kažu da takav rad nije nimalo lak, ali da su mnogo toga naučili. Priznaju i sami da je još dug put do toga da postanu primerni učenici, ali da su sada sigurno jedan veliki korak bliže.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading