Lekovi
Foto: Shutterstock/FOTO Shutterstock

Kada i koliko novih lekova će se biti na raspolaganju najtežim pacijentima govorila je direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić.

Istakla je da je prevencija karcinoma nešto što je najskuplje u zdravstvu za šta su se, kako je rekla, u Srbiji sada stekli uslovi

Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) kaže  da očekuje da se novi inovativni lekovi tokom maja biti na raspolaganju pacijentima.

- Listu novih inovativnih lekova Vlada je usvojila prošle nedelje. Fond je u fazi raspisavanja javnih nabavki, pa se očekuje da će lekovi u bolnicama i apotekama biti u maju - navela je Radojević Škodrićeva.

Kako je dodala, reč je o 55 novih lekova, od kojih su 22 inovativni, među kojim su 16 za bolesti za koje dosad nisu postojali.

Istakla je da zahvaljujući ulaganju u lekove i medicinsku opremu 18 mamografa stiglo u bolnice u Srbiji dok očekuje da uskoro još dve magnetne rezonance budu stavljene u funkciju.

Kako je napomenula, ranije su se lekovi za multiplu sklerozu davali u samo šest bolnica dok je sada reč o 22, za kolorektalni karcinom u osam a sada u 29 a za karcinom dojke u samo pet, a sada u 31 ustanovi.

Dodala je da RFZO radi na povećanju broja zdravstvenih ustanova u kojima će se davati lekovi za hematološka oboljenja i psorijazu.

Govoreći o borbi protiv raka, Radojević Škodrićeva je rekla da su za to kao i prevenciju i ranu dijagnostiku potrebni savremena oprema i lekovi i bolnički kapaciteti.

- Prevencija je nešto što je najskuplje u zdravstvu za šta su se u Srbiji sada stekli uslovi - kaže direktorka RFZO.

Ukazala je na to da će se intenzivno raditi na ravnomernoj pokrivenosti stručnim kadrom u celoj Srbiji.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading