Krečenje stana
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Krečenje stana od strane ukućana, umesto angažovanja molera profesionalaca čija je cena rada sve viša poslednjih godina, uopšte nije tako redak slučaj, pogotovo ako se u tome poseduje osnovno iskustvo i ako je reč o običnom krečenju, koje ne zahteva neke dodatne radove. Jer samo za „ruke“ majstora bez materijala, zavisno da li živite u unutrašnjosti Srbije ili Beogradu, za prosečan stan od 60 kvadrata treba vam od 180 do 360 evra!

Mnogima je to veliki finansijski udar na kućni budžet, drugi neće imati strpljenja da čekaju na dolazak molera ili žele da im stan bude sveže okrečen što pre, pa u tom slučaju ostaje vam varijanta – sam svoj majstor. Međutim, pre nego što pristupite radu, najpre je neophodna nabavka materijala.

KOLIKO KOŠTA DA SAMI OKREČITE SVOJ DOM? Umesto da platite moleru 1.000 evra, stan od 60 kvadrata možete sami okrečiti za 100!

Shutterstock

 

Cena materijala zavisi da li krečite polu ili disperzijom

Pre svega, treba da se odlučite da li želite stan da okrečite poludisperzijom ili disperzijom. Poludisperzija, kako objašnjavaju profesionalci, predstavlja neku vrstu „nacionalne klase“ u svetu krečenja. U pitanju je najmanje kvalitetna boja, ali je njena cena najpristupačnija. Poludisperzije nisu otporne na vodu, što će reći da fleke na zidovima, nastale nakon farbanja, ne možete obrisati vlažnom krpom.

Za krečenje površine od 180 kvadrata trebaće vam dve kante od po 15 litara ove boje i još pet litara. Zavisno od toga za kojeg proizvođača se odlučite, računajte na izdatak od 1.599 do 2.499 dinara po kanti, što su i najčešće cene poludisperzije.

Dakle, ako se odlučite za najjeftiniju varijantu, 35 litara ovog materijala će vas koštati 3.731 dinar.

Trošak materijala, kao početne stavke za krečenje “u sopstvenoj režiji”, raste ako se odlučite, umesto poludisperzije, za disperziju. Disperzivne boje, navode moleri, osetno su kvalitetnije od poludisperzivnih, pa su i skuplje. Otpornije su na vodu, tako da se zid može prebrisati vlažnom krpom, a moguće ih je tonirati do dobijana najrazličitijih nijansi boje, od pastelnih do punih intenzivnih tonova.

Što se tiče količine, za 180 kvadrata trebaće vam dve kante od po 15 litara, a cena se, zavisno od proizvođača, najčešće kreće od 4.000 do 5.000 dinara po kanti. Dakle, minimalni trošak ovog materijala je 8.000 dinara.

Odlučili se za poludisperziju ili disperziju, dobili ste u osnovi belu boju za farbanje. Želite, međutim, da vam zidovi budu u nekoj boji. Zavisno da li se odlučite za neku osnovnu boju iz palete tonova koja će vam biti ponuđena prilikom kupovine farbe, ili za pune ili jarke tonove, poput narandžaste ili ljubičaste, to će vas dodatno koštati od 50 do 500 dinara po kanti. Prodavci farbi za krečenje kažu da kada je u pitanju toniranje, dodatni trošak najčešće iznosi 150 dinara po kanti.

Pre krečenja, zaštitite podove i nameštaj

Nabavili ste materijal, nameštaj „skupili“ i vreme je da ga zaštitite folijama koje ste takođe kupili. Za stan površine 60 kvadrata trebaće vam pet takvih folija, čija se najčešća cena kreće od 70 do 100 dinara, tako da minimalan trošak za zaštitu nameštaja iznosi 350 dinara. Uz ove, potrebna vam je i podna folija, čija je najčešća cena 500 dinara. A uz nju, s obzirom da se ne možete osloniti samo na silu gravitacije da ona stoji besprekorno, a i kretaćete se po njoj, potrebne su vam i trake kojima ćete ih zalepiti, a to za ovu površinu iznosi još 400 dinara.

Što će reći, za zaštitu podova i nameštaja u najjeftinijoj varijanti će vam trebati 1.250 dinara.

„Bez alata nema zanata“, ali i ta nabavka košta

Sve ovo ste kupili i odlučili da pristupite krečenju, ali u finansijski najnepovoljnijoj varijanti ste postali svesni da nemate ništa od alata. Otvorite novčanik onda za sledeće stavke

Najpre će vam trebati četka, a raspon cena za ovu vrstu alata izuzetno varira, od 150 dinara za one za jednokratnu upotrebu, do 1.000 dinara za četke koje koristi većina profesionalaca. Po rečima prodavaca molerskih materijala i alata, većina amatera se odlučuje za četke od 300 dinara, pa ćemo pretpostaviti da ćete se odlučiti za njih.

Trebaće vam, naravno, i valjak, a njihova cena, opet zavisno da li su za jednokratnu upotrebu ili kvalitetni, kreće se od 200 do svih 2.000 dinara. Valjak koji će vam „završiti posao“, preporučuju trgovci, košta 500 dinara.

I tu nije kraj kada je u pitanju izdatak za molerski alat. Čak i da imate visinu Bobana Marjanovića, za farbanje plafona će vam trebati teleskop, koji se najčešće koristi sa valjkom. Cena ove dodatne molerske opreme kreće se od 200 do 2.700 dinara.

Kad saberemo ove tri stavke, minimalno izdvajanje za alat će vas koštati 550 dinara, ali ako baš želite da izbegnete nerviranje i da upotrebite iole kvalitetan alat, onda za krečenje „u sopstvenoj režiji“ ipak pripremite 1.100 dinara za četku, valjak i teleskop.

Biti „sam svoj majstor“ deset puta jeftinije nego cena profesionalca

Sve u svemu, najjeftinija varijanta za materijal, zaštitu i alat krečenja stana od 60 kvadratnih metara po sistemu „sam svoj majstor“ je 5.531 dinar. Međutim, kako kažu i moleri i prodavci njihove opreme, domaćini koji sami kreče svoj stan, ipak ne idu na uštedu u tom nivou i za materijal, zaštitu i alat u proseku izdvajaju 100 evra, što je opet deset puta manje od sadašnje cene krečenja takvog stana ako angažujete profesionalca!

Napominjemo da se ovaj troškovnik tiče najobičnijeg krečenja, bez dodatnih intervencija kao što su struganje, popunjavanje pukotina ili gletovanje, gde se ipak ne možete u potpunosti osloniti na tutorijale sa Ju-Tjuba-a.

BONUS VIDEO:

 

@alo_portal Premijerka Ana Brnabić i njena partnerka, doktorka Milica Đurđić su pre devet godina udomile psa. 🐶 U razgovoru za Alo, Milica Đurđić ispričala je kako je mešanac Lav zaustavio njihov automobil i kako je, kako ona kaže, Lav njih našao. 🥰 Ceo intervju pogledajte u 20h na našem YouTube kanalu ▶️ Ako želite da usvojite psa ili mačku, posetite Facebook stranicu Pet Mondo Serbia 🐈🐶 #alo #alodnevnenovine #anabrnabic #milicadjurdjic #fypシ゚viral #fypシ #fy #viralvideo ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading