Zlatko Šnajder
Foto: Alo/Wikipedia

+Zlatko Šnajder je bio jugoslovenski revolucionar, jedan od sedam sekretara SKOJ-a koji su ubijeni za vreme šestogodišnje diktature kralja Aleksandra kada je zabranjena Komunistička partija Jugoslavije. Odrastao je u Slavonskom Brodu, a 1916. njegova prabaka se preselila u Zagreb. Kao gimnazijalac, 1919. stupio je u Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) i bavio se revolucionarnim radom.


Kao član organizacije „Crvena pravda“ uhapšen je aprila 1921. zbog ubistva ministra Milorada Draškovića, a nakon što je Alija Alijagić 21. jula 1921. ubio Draškovića, Zlatko je uslovno osuđen na šest meseci i pušten na slobodu. .

Kao politički radnik, više puta je hapšen i proganjan od strane policije. Godine 1925. osuđen je na nekoliko meseci, a 1926. godine prvo na godinu, a potom na pet godina zatvora, koje je odležao u zatvorima na Adi Ciganliji, Sremskoj Mitrovici, Zenici i Lepoglavi. Zbog torture u ćeliji zeničkog zatvora (tzv. „Isusova ćelija“) teško se razbolio i pušten je pre smrti. Preminuo je 14. avgusta 1931. godine u Zagrebu.
Zlatko Šnajder

Wikipedia

 

 


Njegovi posmrtni ostaci su 30. maja 1950. godine preneti i sahranjeni u Grobnici narodnih heroja na zagrebačkom groblju Mirogoj, a njegovo ime je upisano na desnoj ploči ove grobnice.

Zlatko Šnajder je dobio ime po mnogim ulicama širom Jugoslavije, a u posleratnom periodu tako se zvala i gimnazija u Slavonskom Brodu, u kojoj je Zlatko svojevremeno bio đak. Godine 1981 Televizija Beograd snimala je televizijsku seriju „Sedam sekretara SKOJ-a” u kojoj je lik Zlatka Šnajdera tumačio glumac Predrag Miki Manojlović, piše Wikipedia. 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading