lopov
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Međutim, kradljivci ne miruju ni tokom zimskih meseci, pa često u stanove pokušavaju da uđu i usred bela dana!

Vrata od stana ili kuće trebalo bi da zaključavate i kada se u njima nalazite, a posebno vodite računa da li ste vrata zaključali prilikom napuštanja stana.

U poslednje vreme sve češće provalnici pokušavaju da uđu u stanove kao da ulaze u svoj stan, odmah za kvaku i ako je otključano kreću u akciju, ako nije, možda odustanu, a možda pribegnu i metodi obijanja vrata.

- Htela bih da obavestim ljude da povedu računa i zaključavaju ulazna vrata za sobom zato što je česta pojava da pokušaju provalnici da uđu u stan. Meni je sad pritisnuo kvaku, ali je bilo zaključano i otišao je. Budite oprezni i čuvajte se - navodi se u upozorenju jedne Beograđanke koje je objavljeno na storiju Instagram stranice "Moj_beograd_rezerva".

Da je vrata prilikom odlaska iz doma, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni, potrebno zaključati, nije potrebno posebno naglašavati, ali šta je s prozorima, balkonom i ključem?

Ključ ne ostavljati ispod otirača i u vazama

Preporuka je zatvoriti sva mesta kroz koja bi provalnik potencijalno mogao da uđe u kuću ili stan dok ključ nipošto ne treba ostavljati na mestima koja su lako dostupna drugim osobama (npr. ispod otirača, u vazama za cveće i slično).

Kada odlazite na duže vreme, roletne na prozorima ne treba spuštati do kraja jer provalnici i to prate i tako zaključuju da u kući ili stanu nema nikoga. Cveće s balkona i prozora nemojte uklanjati jer i na taj način šaljete poruku kako ste odsutni - navedeno je u tekstu koji je objavljen na portalu "24 sata HR".

Preporuka je rezervne ključeve doma i poštanskog sandučeta ostaviti komšiji, rođaku ili osobi od poverenja koja će proveravati stan, ali i prazniti vaše poštansko sanduče i tako ostavljati utisak privida da u kući ipak neko boravi.

Alarm najpopularnija zaštita

Svoju nekretninu od provalnika je moguće zaštititi i uz pomoć alarmnog sistema koji spada u jedan od najpopularnijih načina zaštite. Iako je njegova primarna funkcija dojavnog karaktera, alarm će provalniku definitivno otežati posao, a neretko ga i demotivisati u nameri zbog veće mogućnosti da bude otkriven i uhvaćen.

Alarm može biti povezan i sa službom obezbeđenja, koja dolazi u proveru. Uz sve to, bilo bi dobro imati i klasičnu mehaničku zaštitu kao što su protivprovalna vrata i prozori.

BOUNUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading