Novi Beograd
Foto: Alo/Shutterstock

 Novi Beograd kakav danas poznajemo nastao je prema idejnim projektima jednog od najeminentnijih arhitekata modernizma posle Drugog svetskog rata, Nikole Dobrovića. 

Može se reći da je Novi Beograd ogledalo brutalističke arhitekture i jedan od reprezentativnih primera i dokaza da je ovaj pravac „cvetao“ u bivšoj Jugoslaviji.

Ono po čemu je arhitektura Novog Beograda poznate jeste po brutalizmu. Inače, stil arhitekture koji nosi ime po francuskoj reči "beton brut", što znači "grub beton".

Ovaj termin je francuski arhitekta Le Korbizje upotrebljavao da bi opisao liveni beton sa vidljivim tragovima oplate korišćen na većini njegovih zgrada sagrađenih nakon Drugog svetskog rata.

 

@duh.blokova БЛОКОВИ - симбол бруталности и брутализма. #brutalism #nbg #novibeograd #duhblokova ♬ Sudno - slowed & fixed - LLXVD

 

Brutalističke građevine karakterišu minimalističke konstrukcije u kojima građevinski materijali i dekorativni strukturni elementi zauzimaju centralno mesto. U ovom arhitektonskom stilu, masovna upotreba betona ima prednost na fasadama i strukturama zgrada. 

Novi Beograd je prepoznatljiv po tome i  možemo ga videti na svakom koraku.Neki od savremenih proučavalaca i stručnjaka iz oblasti arhitekture imaju mišljenje da je Novi Beograd oduvek bio pogodno tlo za „eksperimente u graditeljstvu“. 

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading