košnice
Foto: Printscreen/YouTube/ OnaiOn

Ovu prevaru otkrio je Popis poljoprivrede iz 2023. godine kada je utvrđeno da se ne poklapaju podaci iz Uprave za veterinu i stvarnog stanja na terenu.

Naime, kako tvrdi Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije, popis poljoprivrede je pokazao da zvanično postoji oko 1,2 miliona košnica, dok se u Upravi za veterinu vodi oko 1,6 miliona.

- Mi ne znamo da li je loše urađen popis ili je neko varao, pa je 400.000 košnica lažno prijavljeno. Pre par godina prijavili smo sami sebe i rekli da neko ovde muti i laže i tražili smo da pohvataju lopove i da pare koje idu prevarantima podele pčelarima. Bilo je reakcija i neki su i pronađeni - kaže Živadinović.

On objašnjava da se ovakve stvari dešavaju tako što prevarant u dogovoru sa veterinarom dogovori da kobajagi obeleži košnice kojih nema i onda za njih traži subvencije.

- Država svake godine odvaja sve više para, prošle godine subvencije su bile 800 dinara po košnici, a ove 1.000. Hoćemo da eleminišemo kriminalce i da pare idu pravim pčelarima. Imali smo sastanak sa ministarkom poljoprivede Jelenom Tanasković i premijerkom Anom Brnabić i predložili da se prijava košnica digitalizuje i taj naš predlog je prihvaćen i čeka se realizacija - nastavlja naš sagovornik.

On ističe da bi se digitalizacijom rešili i problemi koji postoje oko selidbe pčela na pašu.

- Kada bi se selidba košnica digitalizovala onda bi uz pomoć GPS-a pčelari u svakom tenutku znali gde se nalaze susedni pčelinjaci. Tako bi se postigli veći prinosi meda, a i smanjio bi se prenos bolesti - ističe on.

Proizvodnja meda je, prema podacima iz Popisa poljoprivede iz 2023. bila jedini segment agrobiznisa koji je imao rast u odnosu na podatke iz 2018. godine, a, kako tvrdi Ševarlić, bio bi još uspešniji kada bi se nepostojeće košnice eliminisale i subvencije dobijali samo pravi pčelari.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nije stigao odgovore na pitanja u vezi sa razlikom u prijavljenom i stvarnom broju košnica.

Alo/Kurir

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading