Novi Pazar
Foto: Alo/Ministarstvo poljoprivrede

Ovim povodom, ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković obišla je lokaciju na kojoj se izvode radovi koji obuhvataju regulaciju reke Raške u dužini od 3,6 km, reke Jošanice u dužini od 1 km i reke Tranvice u dužini od 2,6 km, a prva na redu za uređenje je reka Jošanica.

- Posle ovoga sastajem sa poljoprivrednicima Novog Pazara sa kojima ću da razgovaram o tome šta ih još muči osim ovoga i da vidimo kako možemo da im pomognemo, šta možemo da uradimo, gde situaciju možemo da popravimo tako da se radujem, jer koliko čujem skup je ozbiljan i ima preko 100 poljoprivrednika i da konstruktivno razgovaramo o svemu tome što su njihovi izazovi na današnji dan - izjavila je Tanaskovićeva.

Zahvalila je kolegi Huseinu na današnjem pozivu da zajedno obiđu radove, koji su, kako je navela, najznačajniji za Novi Pazar  u ovom trenutku pored svega sto država ulaže u ovaj grad.

- Najznacajniji  iz razloga što u prethodnom periodu imamo jako puno nedaća koje su nam bujične poplave donele, bujične reke prošle godine se valjda probudio svaki potok kog nije ni bilo poslednjih 40 godina i s tim u vezi projekat je izuzetno vredan, ne samo finansijski, a vredan je 25 milona evra, već vredan i u smislu rešavanja kompletne problematike, uređenja tri reke, njihovih korita, jedna Raška koja je u dužini 3,6 km, Trnavica u dužini od 2,6 i Jošanica na kojoj se danas nalazimo jedan km. Radovi su započeti pre dva dana, danas krećemo punom para, a za građane Novog Pazara bitna je reka Trnavica koja od ponedeljka kreće da se radi paralelno za nju najviše vremena treba jer, kako navodi izvođač, ona je najnepristupačnija za rad. Bitno je da ćemo za 20 meseci rešiti problem koji Novi Pazar ima, kako Husein i gradonačelnik kažu više od 30 godina - poručila je ona.

Dodala je da se nada ce Novopazarci čuvati svoje reke kada budu sređene jer previše je otpada u ovim rekama i to više ne sme da bude slika Novog Pazara.

- Rešavamo ekološki i egzistencijalni problem i mi smo ovde imali smrtne ishode u prethodnom periodu od bujica koje su nadolazile i poljoprivrednicima jer im je nastradala poljoprivredna zemlja od poplava. Novi Pazar završetkom ovih radova rešava se svih problema vezanih za bijice i poplave i to  više neće biti njihova problematika i sad možemo da idemo dalje i da se bavimo drugim izazovima koje se tiču i poljoprivrede i svega ono što nas čeka - dodala je ministarka.

Poručila je da je ponosna što je deo tima i ove priče.

- Ponosna sam i što možemo da kažemo da smo u prethodnoj godini uspeli, evo od aprila kada smo dobili projekat do febrara da uradimo mnogo toga i da obezbedimo finansiranje ogromne administrativne tehnologije, kao i da prođemo i da imamo izvođača koji je već krenuo da radi - dodala je Tanaskovićeva.

Zahvalila je konzorcijumu koji je po snegu krenuo da raščišćava i što nisu ova dva meseca gubili vreme, kao i da ćemo paralelno za sve tri reke u narednom periodu imati sta da pokažemo.

Podsećamo, reč je o višedecenijskom problemu sa kojim su suočeni građani Novog Pazara, a kojim se do sada niko nije bavio na pravi način. Ovaj projekat, koji se finansira iz zajma Svetske banke, jedan je od krucijalnih projekata ovog kraja i njegovom realizacijom biće obezbeđena prekopotrebna zaštita od poplava.

- Evo danas ovo je veoma značajan trenutak i najvažniji projekat za građane Novog Pazara, posebno za one koji žive pored reka, znamo da je u prethodnom periodu bilo dosta poplava koje su nanele štete građanima koji su živeli pored ove tri reka. Početkom radova to će se promeniti i pored bezbednosti naših sugrađana koji ovde žive, dobiće još kvalitetnije uslove , rešiće se osim bezbednosnih i ekoloških problema, imaće znatno bolje uslove za život. Posle obilnih kiša mogu mirnije da spavaju, ključna je bezbednost. Hteo bih svima da se zahvalim, pre svega Vladi Republike Srbije, Ministarstvu poljoprivrede, Ministarki Jeleni Tanasković, Direkciji za vode, direktorki Maji Grbović, Srbijavodama, Svetskoj banci i svim onima koji su doprineli da započne realizacija ovog projekta - zaključio je gradonačelnik Novog Pazara.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading