Anđela Simović služi vojsku
Foto: Printscreen/Foto: RINA

U sedištu Moravičkog upravnog okruga u Čačku juče je na dobrovoljno odsluženje vojnog roka ispraćeno 14 regruta kao i tri polaznika kursa za rezervne vojne oficire. Među njima su se našle i dve devojke, koje su odlučile da narednih šest meseci provedu noseći uniformu Vojske Srbije.

- Motiv je bio to što je moje društvo u vojsci ili rade u vojsci i meni se to jako svidelo. Odlučila sam da hoću i ja da se oprobam u tome. Želim da pokušam, pa kako bude - rekla je za RINA devetnaestogodišnja Anđela Simović, koja je uprkos protivljenju porodice čvrsta u odluci da odsluži vojni rok.

Anđela Simović služi vojsku

Foto: RINA

 

Slušaoci kursa za rezervne oficire javiće se u petak, 1. marta, na Vojnu akademiju u Beogradu, dok će ostali koji odlaze na dobrovoljno odsluženje vojnog roka prvi period obučavanja provesti u Valjevu.

- Osnovna obuka traje mesec i po dana, nju regruti sa naše teritorije završavaju u 2. centru za obuku u Valjevu, nakon čega se upućuju u centre za specijalističku obuku shodno evidencijalnoj specijalnosti za koju se regrutovani. To je narednih mesec i po dana Požarevac, Gornji Milanovac, Kruševac, Batajnica i ako je neko regrutovan u sanitetsku službu u Niš. Nakon troga, poslednja tri meseca se po odluci Generalštaba raspoređuju u jedinice - rekao je pukovnik Zoran Smiljanić, načelnik Uprave Regionalnog centra Ministarstva odbrane Valjevo.

Načelnik Moravičkog okruga Marko Parezanović istakao je radost i ponos zbog velikog broja regruta koji odlaze na odsluženje duga otadžbini.

- Oni su izabrali poziv koji je duboko ukorenjen u tradiciji našeg naroda, ali i poziv koji je poslednje vreme postao neka vrsta retkosti i mislim da ta odluka zalužuje svako poštovanje i zaista se nadam da će ovom prilikom steći neke nove veštine i neka nova saznanja ali i lepe uspomene. Značajno je da imamo što više dobrovoljaca, ono što se ovih dana dešava u svetu negde možda pokazuje da je odluka o ukidanju obaveznog vojnog roka bila pogrešna. Sasvim je moguće da će u nekoj skorijoj budućnosti i to biti promenjeno i da će i ostali mladi ljudi krenuti njihovim putem - rekao je Marko Parezanović, načelnik Moravičkog upravnog okruga.

U poslednjih gotovo deceniju i po otkada je ukinuto obavezno služenje vojnog roka izgubio se i običaj pravljenja ispraćaja u vojsku, ipak ima onih koji drže do tradicije te u vojsku ne odlaze bez slavlja. 

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading