zmija na pragu
Foto: Printscreen/facebook.com/rattlesnake solutions

Pojavljivanje zmija usred februara izaziva čuđenje među Srbima, ali Vladica Stanković, osnivač Udruženja za zaštitu gmizavaca "Poskok" i poznati hvatač zmija, nije iznenađen ovim događajem. Prema njegovim rečima, visoke temperature su dovele do toga da se zmije ranije probude iz zimskog sna, poznatog kao burmacija.

Stanković objašnjava da je pojava zmija tokom toplog februara postala uobičajena poslednjih dve godine, iako to ranije nije bio slučaj. Naglasio je da nema potrebe za panikom među ljudima.

U vezi sa poskokom viđenim u Pančevu, Stanković izražava skepsu, ističući da to nije uobičajeno stanište za ovu vrstu zmije i da se njihova pojava može desiti uglavnom putem transporta drva ili skrivanjem u točkovima vozila.

Kada je reč o prvoj pomoći u slučaju ujeda otrovnice, Stanković savetuje da se ne paniči i da se, ukoliko je moguće, istisne otrov, posebno ako je zdravstvena ustanova daleko. Takođe, preporučuje nošenje leka poput presinga u krajeve gde postoji veća verovatnoća susreta sa otrovnicama, kako bi se sprečio anafilaktički šok.

U Srbiji se najčešće susreću sa poskocima i šarkama, dok se poskoci mogu naći na jugu zemlje i retko na Fruškoj gori. Šarke su prisutne na višim nadmorskim visinama, a Stanković upozorava na čestu zabunu između šaraka i smukulja, koje nisu otrovne i potpuno su bezopasne.

Stanković zaključuje da je najveći problem strah i neinformisanost ljudi te naglašava važnost edukacije o gmizavcima koji su bitni za ekosistem.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading