TORLAK
Foto: Alo/Alo

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije ovaj objekat podiže u okviru projekta „Hitan odgovor Republike Srbije na COVID-19“ finansiranog iz kredita Svetske banke. 

Ovo je prva BSL-3 laboratorija u Srbiji čijom izgradnjom naša država stiče nezavisnost u borbi protiv infektivnih bolesti. Ujedno, ovo je i najsavremenija i najveća laboratorija ove vrste na Balkanu.

„Današnjim polaganjem kamena temeljca mi zapravo učvršćujemo temelje nezavisnosti dražave u borbi protiv infektivnih bolesti, onih koje poznajemo i onih koje mogu da nas sačekaju u budućnosti“, istakla je ministarka Grujičić i dodala: „Ne možemo da zaboravimo pandemiju koja je ostavila dubok trag u celom čovečanstvu, ali i poljuljala poverenje građana u vakcinaciju. Opravdano, jer smo i virus i oružje protiv njega tada tek otkrivali. Nove bolesti i epidemija zahtevaju nova oružja za borbu. Istorija medicine je upravo to: odgovor na nove izazove i nepoznate neprijatelje sa kojima se u vidu virusa i drugih mikroorganizama suočavamo.
Nova laboratorija čijem prvom kamenu danas svedočimo, kao i sve postojeće dijagnostičke laboratorije Instituta „Torlak“ koje će biti smeštane u ovih 4.000 kvadrata, biće ne samo odgovor na sve te buduće izazove, već način da vratimo poverenje naših građana u domaću vakcinu, Torlakovu vakcinu, koju su decenijama unazad primale generacije kao preventivu od zaraznih bolesti. Želim da naša najveća dragocenost, naša deca i njihovi roditelji, ponovo odlaze mirni na vakcinaciju kao što su činile mnoge generacije, potpuno sigurni da će ih vakcina koju će primiti isključivo štititi“.

Događaju su prisustvovali ministri u Vladi Republike Srbije, Maja Popović, ministarka pravde, Alksandar Martinović, ministar državne uprave i lokalne samouprave, Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Tanja Miščević, ministarka za evropske integracije, Đorđe Milićević, ministar bez portfelja, Zoran Gajić, ministar sporta, Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Mihailo Jovanović, ministar za informisanje i telekomunikacije i Marko Blagojević, ministar za javna ulaganja.

Događaju su takođe prisustvovali i predstavnici Svetske banke i Svetske zdravstvene organizacije, kao i mnogobrojni gosti.

 

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading