hrvatska
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Poznati nalog Svet statitstike ("World of Statistics") objavio je zvanične podatke koji se mogu naći na Vikipediji povodom nacionalnost velikog naučnika i inovatora Nikole Tesle.

Večina zemlja u Evropi na Vikipediji tvrdi da je veliki naučnik Nikola Tesla Srbin, pa čak i Albanci.

Ističe se njegovo dvojno državljanstvo Srbije i Amerike, međutim postoji jedan izuzetak.

Hrvatska na Vikipediji (usamljeno) tvrdi da je Tesla "hrvatski i američki pronalazač" uz ogradu da je srpskog porekla.

 

 

Nikola Tesla (10. jul 1856 — 7. januar 1943) inače prema srpskoj Vikipediji bio je srpski i američk pronalazač, inženjer elektrotehnike i mašinstva i futurista, najpoznatiji po svom doprinosu u projektovanju modernog sistema napajanja naizmeničnom strujom.

Najznačajniji Teslini pronalasci su polifazni sistem, obrtno magnetsko polje, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator. Takođe, otkrio je jedan od načina za generisanje visokofrekventne struje, dao je značajan doprinos u prenosu i modulaciji radio-signala, a ostali su zapaženi i njegovi radovi u oblasti rendgenskih zraka.

Njegov sistem naizmeničnih struja je omogućio znatno lakši i efikasniji prenos električne energije na daljinu. Bio je ključni čovek u izgradnji prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima.

Teslini roditelji

Inače, Nikola Tesla bio je sin protojereja Milutina Tesle, srpskog pravoslavnog sveštenika u Smiljanu, koji je služio u svom parohijskom hramu Svetih apostola Petra i Pavla, u kojem je kao dečak, slavni naučnik oglašavao zvona. Otac Milutin kao i cela porodica slavili su slavu Sv. Đorđa.

Teslina majka zvala se Georgina Đuka, rođena Mandić, a njen otac i brat takođe su bili srpski pravoslavni sveštenici. Teslu je krstio sveštenik Tom Oklopdžija.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Alex

26.02.2024 01:28

Opet da ponovim: Car Konstantin je rodjen u Nišu a nije Srbin.