kamera
Foto: Stock/Foto: Freepik

Kako prenosi BIRN, desetine škola, vrtića i studentskih domova širom Srbije nabavilo je video nadzor sa mogućnostima prepoznavanja i detekcije lica a iako korišćenje takvog sistema nije zakonski regulisano, njime su pokrivene i ulice, pijace, opštinske zgrade i javna preduzeća širom zemlje.

Sistemi za video nadzor sa mogućnostima prepoznavanja lica nabavljani su i za studentske domove, ali i za brojna javna mesta, institucije i saobraćajnice u 12 gradova i opština širom Srbije a po navodima BIRN, najviše takve opreme nabavljeno je u Beogradu, između ostalog za Narodnu biblioteku Srbije, pijace, nekoliko parkova i sistem beogradskog prevoza.

Opravdanost ovakvog postupka objašnjava se povećanjem bezbednosti, kako bi oni koji se nalaze u tim ustanovama, ili koji u njih ulaze bili sigurni, odnosno, kako bi se lakše dolazilo do osoba koje naprave neki prekršaj ulazeći unutra. 

Po rečima poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milana Marinovića, upotreba biometrijskih podataka nužna je i neophodna samo u slučajevima kada je to neophodno kako bi određena institucija obavljala svoj posao, što, kako dodaje, zavisi od toga kojom se delatnošću bavi.

"Uvođenje tehnologije prepoznavanja lica u svakom drugom slučaju bilo bi prekomerno i nesvrsishodno i predstavlja nepotrebno zadiranje u privatnost pojedinca. U tom smislu, uvođenje tehnologije prepoznavanja lica bilo gde, pa i u školama, zahteva najdublju analizu i utemeljenje u zakonu, naročito imajući u vidu da se radi o maloletnim licima", naveo je Marinović, a preneo BIRN.

Poverenik je dodao da su deca i maloletnici "najosetljivija kategorija" po pitanju prava na privatnost ali i da je video nadzor u školama, kao deo fizičko-tehničkog obezbeđenja, uređen pre svega Zakonom o privatnom obezbeđenju i Pravilnikom o načinu vršenja poslova tehničke zaštite i korišćenja tehničkih sredstava, nad čijom primenom nadzor vrši MUP, a ne institucija poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, prenosi portal 021


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading