Brza pruga Beograd - Subotica
Foto: Alo/Foto: Ministarstvo saobraćaja

Ministar građevinarstva Goran Vesić najavio je da će radovi na brzoj pruzi od Novog Sada do Subotice biti završeni do 30. jula, kada je reč o kolosecima, signalizaciji i svemu što je potrebno da se vozovi kreću, i dodao da će redovan saobraćaj na celoj brzoj pruzi od Beograda od Subotice početi u decembru.

Vesić je rekao za Tanjug da će deonica brze pruge između Novog Sada i Subotice biti završena u julu i da će nakon toga uslediti testiranje i tehnički prijem koji treba da se uradi tokom jeseni.

- Mi ćemo tako do kraja ove godine imati u funkciji 184 kilometara brze pruge, čime ćemo biti zemlja sa najviše kilometara brzih pruga na Zapadnom Balkanu - rekao je on.

Vesić je precizirao da će svi radovi na brzoj pruzi do Subotice biti završeni do 30. jula 2024, dodajući da pod tim misli na koloseke, signalizaciju i na ono što je potrebno da se vozovi kreću.

- Ostaće deo radova na stanicama koje se usput rade, jer mi radimo tamo 11 stanica, od čega tri nove. Ti radovi će biti potpuno završeni do novembra, odnosno kada brza pruga bude puštena u saobraćaj - rekao je  ministar.

On je podsetio da je prvobitan rok za završetak brze pruge između Novog Sada i Subotice bio polovina 2025, što bi značilo da na toj deonici redovnog saobraćaja ne bi bilo pre kraja te godine.

Brza pruga Beograd - Subotica

Foto: Ministarstvo saobraćaja

 

- Taj rok smo pomerili na kraj 2024, a sada smo dobili još dodatnih šest meseci, tako da možemo slobodno da kažemo da će brza pruga biti završena godinu dana pre ugovorenog roka - rekao je Vesić.

On je naveo da kada 30. jula budu završeni svi radovi na samom koloseku, odnosno signalizaciji, holandska kompanija „Ricardo“ će raditi tokom avgusta sertifikaciju, jer su sve brze pruge u Srbiji rađene po standardima EU. 

- Onda će početkom septembra pa sve do 17. septembra, nemačka kompanija „Deutsche Bahn“ raditi tehnički prijem pruge. Znači 15. septembra počećemo sa probama i one će trajati najduže tri meseca, ali možda i nešto kraće, zavisi od toga kada se ispune tehnički kapaciteti, što znači da ćemo u decembru početi sa redovnim saobraćajem - rekao je Vesić.   

Prema njegovim rečima, kada se uspostavi redovan saobraćaj na ovoj pruzi, između Beograda i Subotice putovaće se za jedan sat i 12 minuta, što je od velikog značaja za sve građane koji žive u opštinama koje su na delu brze pruge.

Vesić je naveo da se očekuje da Mađari svoj deo pruge, u dužini od 166 kilometara, od Budimpešte do Subotice, odnosno do srpsko-mađarske granice, završe do 2026.

- To znači da bismo već tada, posle proba koje moraju da se obave, mogli da imamo brzu prugu između Beograda i Budimpešte, kojom bi se putovalo za nešto manje od tri sata, preciznije za oko dva sata i 45 minuta - kazao je ministar.

On je najavio i da 2025. godine počinju radovi na izgradnji brze pruge između Beograda i Niša, ističući da očekuje da će u narednim danima biti raspisan tender za tu prugu koja je podeljena na tri deonice.

- Prvo ćemo raspisati tender za nadzor, a potom će, očekujem, biti raspisan prekvalifikacioni tender za izbor kompanija koje će graditi, prvo za drugu i treću deonicu u maju ili junu, a onda za prvu deonicu u novembru - rekao je Vesić.

Ova pruga, dodaje, radi se sa Evropskom unijom i kada bude završena, između Beograda i Niša putovaće se tačno 100 minuta, što je, kako kaže, sada nezamislivo.

BONUS VIDEO 

@alo_portal Da možete da se pretvorite u bilo koju životinju na jedan dan, koju životinju biste izabrali? 🦁 #alo #alodnevnenovine #aloonline #fypシ゚viral #fypシ #viralvideo #fy #zivotinje ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading