PAZITE ČIME LEČITE KIJAVICU I KAŠALJ, MOŽDA NIJE OD VIRUSA! Sezona alergija krenula pre vremena, OVO SU SIMPTOMI
Shutterstock/Albina Gavrilovic

Uz visoke koncentracije polena ovih vrsta, po prognozi za tekuću nedelju očekuju se i umerene koncentracije polena jasena i bresta. 

Iz Zavoda za javno zdravlje navode da su visoke temperature tokom zimskim meseci doprinele cvetanju drvenastih vrsta.

- U vazduhu trenutno najviše ima polenovih zrna čempresa i tuja. To su biljke sa polenom umerenih alrgijskih potencijala. Takođe, u vazduhu beležimo i polenova zrna jove, a ova biljka ima umerena do jaka alergena svojstva, dok leska već precvetava - objašnjava Tatjana Škorić iz Zavoda za javno zdravlje - Pored alergenih svojstava jove i leske, visoke koncentracije polena čempresa i tuja doprinose otežavanju stanja osetljivih osoba.

Sezona cvetanja drveća traje kratko, ali je veoma intenzivna. Poslednjih godina je primećeno da, zbog toplih zima, drveće počinje sa cvetanjem nešto ranije, te se i praćenje polenovih zrna u vazduhu sprovodi već od januara.

- Sezona cvetanja će biti baš intenzivna, imamo visoke koncentracije i kod biljaka kod kojih nismo očekivali, poput bresta. Na primer, 18. februara je, na osnovu dvadesetčetvoročasovnog monitoringa, zabeležena suma koncentracije polena po metru kubnom od preko hiljadu, što je za početak godine dosta intenzivno, a do toga je došlo zahvaljujući predsezoni koja je bila topla - dodaje sagovornica portala Subotica.com.

Sezona cvetaja drveća trajaće do kasno u proleće, kada će početi sezona cvetanja trava.

- Obično cvetanje trava dugo traje. Polenova zrna se dugo provlače i smetaju ljudima, ali se ne ostvaruju visoke koncentracije polena. U julu kreće ambrozija, a kontinuitet se uspostavlja u avgustu, da bi najveći intenzitet dostigla krajem avgusta i početkom septembra - ističe Škorić - Alergeni proteini oslobođeni iz polenovog zrna vezuju se za razne sitne čestice u vazduhu i te čestice mogu da lebde u vazduhu i duže od polena i da izazivaju smetnje kod ljudi. One dospevaju u donje partije respiratornog trakta, dok se polen zadržava u gornjem delu respiratornog trakta.

Lekari često upozoravaju i da alergije mogu da nastanu relativno naglo, pa da proizvod, biljka, neki materijal na koji nismo bili alergični prošle godine, ove godine stvara velike probleme. To se dešava i sa alergijama na hranu, koje se razviju i koje primetimo tek sa nekim jačim napadom. 

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading