Nevreme u Srbiji
Foto: Shutterstock/Ilustracija

- Od petka, pa narednih četiri, pet dana imaćemo jako južno strujanje vazduha i sa tim južnim strujanjem će nam doći pesak iz Sahare.

Kada bude padavina, odnosno kiše, jer će biti toplo za sneg, mešaće se sa peskom i padaće "prljava kiša". Ta pojava nije neprirodna, nenormalna i neuobičajena", objasnio je meteorolog, Marko Čubrilo. 

Čubrilo je napomenuo i da bi padao "prljav sneg" da je dovoljno hladno. Istakao je da ćemo "prljavu kišu" primetiti tek kad se osuše kapi.

- Tragovi peska ostaće na kolima, prozorima, metalnim površinama, zapravo na bilo kojim površinama na kojim može da se vidi kontrast. Najvažnije je istaći da taj pesak nema nikakav negativan uticaj na zdravlje ljudi - ispričao je Čubrilo. 

Prema njegovim rečima, pesak iz Sahare je pojava koja se često dešava u Srbiji.

Kako je naveo, u utorak, 27. februara, prestaće da stiže pesak iz Sahare i kiša će biti "čista". Naveo je da će od petka kiša povremeno padati.

Prema najavi meteorologa amatera Marka Čubrila, posle 23. februara biće znatno toplije od proseka. Do kraja meseca bez zahlađenja.

Prema najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda u narednih pet dana u Srbiji se očekuje temperatura koja je iznad proseka za ovo doba godine.

U Beogradu će maksimalna temperatura u utorak iznositi 12 stepeni, u sredu 13, u četvrtak 17, u petak 20, a u subotu će biti 18 stepeni. 

Slično vreme se očekuje u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Prema prognozi RHMZ-a povremena kiša se očekuje u subotu.

Alo.rs/Mondo

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading