Saveti
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Zemljotres jačine četiri stepena po Rihteru pogodio je danas oko 9.20 časova Bosnu i Hercegovinu, a epicentar je bio na 10 kilometara od Sarajeva. 

Seizmološkinja Slavica Radovanović otkriva da li i mi treba da budemo zabrinuti zbog mogućeg sličnog scenarija.

Ona je rekla da ovakav zemljotres nije neuobičajen za taj prostor.

- Mi jesmo zemlja u kojoj ima zemljotresa, mi smo seizmički aktivni, zna se koliki su naši zemljotresi najjači, a ovakav zemljotres kakav je bio u Sarajevu nije neuobičajen za taj prostor, uslovno rečeno. Južno od Sarajeva je bio jedan vrlo jak zemljotres 1962. godine koji je imao magnitudu 6,4, tako da nije neobično da se dešavaju ovakvi zemljotresi - rekla je Slavica za Telegraf.rs.

Ona dodaje da ovakvi zemljotresi, kakav je ovaj od 4,2 stepena po Rihteru ne treba da izaziva nikakve štete.

- Zato i nema razloga da se podiže buka, treba imati u vidu koliko su jaki zemljotresi koji se dešavaju u nekom prostoru. Njihovi najjači su bili južno od Sarajeva, ovo je severno od Sarajeva. Zona Sarajevo - Zenica je aktivna zadnjih osam godina sigurno. Treba znati da u toj zoni mogu da budu generisani zemljotresi magnituda šest i južno od Sarajeva i severno od Sarajeva prema Zenici.

Kako je objansila današnji zemljotres je iznenađenje jer je u relativnoj blizini velikog grada, te da nije bilo takvih okalnih zemljotresa koji bi se snažno osećali, stoga ovaj može izazvati malo više pažnje, ali kako objašnjava, treba imati u vidu koji su najjači zemljotresi koji u nekom prostoru mogu da se dogovde i računati da će se oni jednog dana dogoditi.

- Dogodiće se sigurno, samo je pitanje kada - kaže ona.

Međutim, kako kaže, brige za Srbiju nema. Poručuje da ne treba da se plašimo jer nam strah ništa ne pomaže, pomaže nam da imamo dobro sagrađene objekte i da znamo kako da se ponašamo u uslovima zemljotresa i tada nema razloga za strah.

Podsetimo, zemljotres jačine četiri stepena po Rihteru pogodio je oko 9.20 časova BiH, epicentar je bio na 10 kilometara od Sarajeva. Potres je registrovan na dubini od 6 kilometara, a u ovom trenutku nema podataka o materijalnoj šteti.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading