PKS
Foto: Alo/FOTO PKS

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež najavio je na prijemu povodom Dana državnosti u Ambasadi Srbije u Parizu da će se Srbija na Olimpijskim igrama u Parizu prvi put predstaviti kroz projekat „Srpska kuća”.

- Od 26. jula do 11. avgusta ovo će biti mesto gde će se Srbija promovisati kao investiciona, poslovna destinacija, mesto istorijske baštine, bogatog turizma, kulture, tradicije i gastronomije, ali i privrede. Uz druge nacionalne kuće, odmah pored nacionalne kuće Francuske, domaćina Olimpijade, „Srpska kuća” biće smeštena u parku La Vilet u Parizu - rekao je Čadež.

Kroz multifunkcionalnu, kreativnu i originalnu umetničku postavku, uz pomoć savremenih tehnoloških rešenja, „Srpska kuća” na Olimpijadi u Parizu biće mesto gde će se predstavljati sportska istorija Srbije, rezultati i medalje srpskih olimpijaca, kompleks EXPO 2027, dostignuća u nauci i primeni savremenih tehnologija, ali i sve uspešnija srpska ekonomija.

- Želimo da predstavimo sve ono što Srbija danas jeste, a to je da je jedna od najbrže rastućih ekonomija, koja svoj rast gradi na znanju, novim tehnologijama i inovacijama, da je najveći izvozni proizvod Srbije danas softver, kao i da će Beograd i Srbija biti domaćin specijalizovane izložbe EXPO 2027. Želimo u Parizu 2024. da napravimo vremeplov i da sve posetioce koji dođu u „Srpsku kuću“ odvedemo u Beograd 2027. na EXPO i da zajedno igramo za čovečanstvo i budućnost. Investicija u EXPO 2027. vredna je oko 17,5 milijardi evra za razvoj saobraćajne, energetske infrastrukture, ali i za izgradnju bolnica, sportskih objekata, u razvoj turizma, kulture, novih tehnologija i inovacija - rekao je Čadež.

PKS

FOTO PKS

 

Prvi čovek PKS ističe i da u poslednjih pet godina raste interesovanje francuskih kompanija za saradnju sa Srbijom i najavljuje niz aktivnosti usmerenih na jačanje privredne saradnje dve zemlje.

- Uz podršku francuskih partnera, „Medef International” i „Business France”, organizovaćemo niz aktivnosti usmerenih na povezivanje naših i francuskih privrednika. Jedna od njih biće poslovni forum u „Srpskoj kući” za vreme Olimpijade, dok ćemo do kraja godine zajedno organizovati i veliki poslovni forum dveju zemalja u Parizu. Srbija je dobro mesto za investicije, jedina u Evropi ima sporazume o slobodnoj trgovini sa EU, Ruskom Federacijom, Evroazijom, Turskom i Kinom - zemljama u kojima živi 2,6 milijardi ljudi - rekao je Čadež.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi
PKS

Komentari (0)

Loading