Privredna komora Srbije
Foto: Promo/Boban Ristić/PKS

Po rečima Marka Čadeža, predsednika Privredne komore Srbije (PKS), privrednici su došli da naprave velike poslove i učestvuju u projektima kao što su „Skok u budućnost“ i „Belgrade Expo 2027“. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Grčke Kirijakos Micotakis poručuju privrednicima da računaju na još snažniju podršku jačanju privrednih veza i ekonomskoj saradnji u konkretnim sektorima.

Privredna komora Srbije

Boban Ristić/PKS

 

Ukazujući na konsolidaciju grčke i uzlet srpske ekonomije, Čadež naglašava da se mnogo toga pozitivnog dešava u grčko-srpskim poslovnim odnosima i da firme mogu da sarađuju u svim oblastima, od logistike, građevine, infrastrukture do zelene agende i cirkularne ekonomije.

Predsednik Vučić istakao je na otvaranju foruma da su grčke kompanije dobrodošle u Srbiju i pozvao grčke finansijske institucije, a posebno banke, da ponovo pokažu interes za srpsko tržište.

Sa Grčkom nas povezuju emocije i istinsko prijateljstvo, Srbi vole Grčku, a u našim odnosima u budućnosti zajednički može da se uradi mnogo toga, cilj je da naša razmena dostigne tri milijarde evra, istakao je predsednik Srbije.

- Srbija ima ambiciozne privredne planove koje želi da ostvari do 2027. godine i uveren sam da će grčke kompanije postati deo uspeha koji će srpska privreda ostvariti - rekao je Micotakis obraćajući se učesnicima foruma.

- Naše prisustvo dokaz je da je prijateljstvo Srbije i Grčke čvrsto ukorenjeno i da imamo priliku da napravimo veliki skok u našim ekonomskim odnosima. Robna razmena naše dve zemlje je 750 miliona evra, a možemo i mnogo bolje - ocenio je grčki premijer.

Siniša Mali, potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija, predstavio je „Belgrade Expo 2027“ ističući da je to najveća razvojna šansa za našu zemlju.

Zamenik ministra spoljnih poslova Grčke Kostas Fragojanis podseća da između Srbije i Grčke već postoje tradicionalno jake veze i da su današnji susreti organizovani sa ciljem da se nastavi i ojača saradnja dveju zemalja na pripremama za specijalizovanu izložbu 2027. godine u Beogradu.

Podseća da je u Srbiji aktivno 250 kompanija iz Grčke koje zapošljavaju preko 1.000 ljudi.

Ministri u Vladi Srbije - energetike, infrastrukture, trgovine i poljoprivrede, Dubravka Đedović Handanović, Goran Vesić, Tomislav Momirović i Jelena Tanasković, grčkim i srpskim privrednicima predstavili su razvojne projekte u svojim oblastima, kao i mogućnosti za zajedničke poduhvate dve poslovne zajednice.

Nakon poslovnog foruma održani su bilateralni sastanci grčkih i srpskih privrednika.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u periodu januar - decembar 2023. godine ukupna spoljnotrgovinska razmena u robi sa Grčkom iznosila je 792,3 miliona evra. U posmatranom periodu izvoz je iznosio 299 miliona evra i beleži povećanje od 5,7 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Uvoz je iznosio 493,3 miliona evra i beleži smanjenje od 2,4 odsto, a pokrivenost uvoza izvozom je 60,6 odsto.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading